Bedplassen en incontinentie

Bedplassen en incontinentieKun je iets doen tegen bedplassen en incontinentie?

Incontinentie, een veelvoorkomend probleem. Hoofdzakelijk onder de kinderen in de vorm van bedplassen, maar het is zeker ook niet onbekend bij de wat oudere kinderen. Urineverlies bij krachtsinspanning of wanneer men bijvoorbeeld erg moet lachen. Het zogenaamde 'het in je broek doen van het lachen'. Maar voor degene die het betreft is er weinig lachwekkends aan.
Je staat toch voor schut!

Wat doet het met jou als ouder wanneer je kind last heeft van bedplassen?

Hoe vervelend is het niet wanneer je 2 á 3 keer per nacht je bed uit moet omdat het weer eens een keer nat is. Kinderen slapen vaak zo vast dat ze zelfs niet wakker worden van de plaswekker. Elke keer weer het bed verschonen, om nog maar niet te spreken van al die was die je er van krijgt. Bovendien komt het je nachtrust zeer zeker ook niet ten goede.

Bij kinderen zou het bedplassen, zodra ze in de puberteit zijn, tot het verleden moeten horen. Houdt het aan dan kan het, ook voor het kind, erg belastend worden.

Hoe gaat het dan in zijn werk?

Bij het bedplassen bij kinderen kan men onderscheid maken uit twee groepen. Als eerste heb je de groep die nog nooit echt 'droog' is geweest. In veel gevallen heeft het dan te maken met de lichamelijke ontwikkeling en lijkt het zo te zijn dat de ontwikkeling van de controle over de blaas achter blijft ten opzichte van de rest van de lichamelijk ontwikkeling.

De tweede groep is een hele tijd 'droog' geweest en begint dan weer met bedplassen. Bij deze groep is meestal sprake van een grote verandering voor het kind, of het heeft een indringende gebeurtenis meegemaakt zoals een verhuizing, een scheiding, verlies van een dierbare of huisdier, naar een andere school, een ongeluk, zelfs de komst van een nieuw broertje of zusje kan een veroorzaker van bedplassen zijn.

Wat kan er dan aan gedaan worden?

Natuurlijk is hier wel het een en ander aan te doen.

  • Er kan iets aan gedaan worden door middel van een medische ingreep;
  • incontinentiemateriaal of luiers;
  • er zijn medicijnen voor, al dan niet homeopathisch;
  • maar ook met hypnotherapie worden hierbij heel goede resultaten geboekt.

Ik ga in de sessie zoeken of er emotionele problemen zijn die opgelost moeten worden. Afhankelijk van de uitkomst hiervan kan ik ze het gevoel geven dat ze de situatie onder controle hebben, ik zet ze in hun kracht, help ze wakker te worden, help ze hun sluitspier te trainen en hun eventuele nachtelijke angsten te overwinnen. De wat oudere kinderen kan zelfhypnose geleerd worden als ondersteunend hulpmiddel.

Het is wel belangrijk dat een arts een lichamelijke oorzaak uitsluit!
Voor incontinentie bij volwassenen klik je hier.

Kan ik mijn kind voorbereiden op een sessie?

Kinderen hoeven niet op een sessie voorbereid te worden. Kinderen stellen zich over het algemeen veel meer open dan volwassenen waardoor ze veel gemakkelijker in hypnose gaan.