Wat is Anorexia Nervosa
Anorexia Nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven. De stoornis kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben en zelfs tot de dood leiden. Anorexia betekent "geen eetlust"; "nervosa" slaat op de vermeende neurotische achtergrond.
Er worden twee types onderscheiden: het beperkende type, waarbij de nadruk ligt op het streng onder controle houden van het gewicht door weinig te eten (vaak in combinatie met overmatig lichamelijke activiteiten), en het purgerende type, ook wel bekend als het gemengde type. Bij deze laatste vorm wordt niet alleen beperkt in voedselinname, maar wordt ook gebraakt of gelaxeerd om het gegeten voedsel weer kwijt te raken. Dit kan worden voorafgegaan door eetbuien, maar dat hoeft niet. Mensen met anorexia hebben een veel te laag gewicht voor hun leeftijd en lengte.
De ziekte Anorexia Nervosa komt voor onder zeven promille van de bevolking. Ze treft vooral meisjes en vrouwen (85%-95% van de gevallen), maar ze kan ook voorkomen bij jongens en mannen (5%-15% van de gevallen).
Anorexia Nervosa wordt gekenmerkt door een stoornis van de lichaamsbeleving. Patiënten hebben het idee dik te zijn, terwijl hun gewicht vergelijkbaar is met leeftijdgenoten of – meestal – daaronder ligt. Ze ontlenen zelfbewustzijn aan hun vermogen om het eigen gewicht te controleren en houden zich dwangmatig bezig met het zelfbeeld, het gewicht en hun voedingspatroon. Soms gaat de ziekte gepaard met boulimie, perioden van overmatig eten, gevolgd door zelf opgewekt braken, het gebruik van laxantia en klysma's en/of overmatige lichaamsbeweging.
Door onvoldoende voeding kan het lichaam zo verwaarloosd worden dat er een levensbedreigende situatie ontstaat. Vaak belanden anorexiapatiënten in het ziekenhuis vanwege velerlei lichamelijke klachten en ondergewicht. Soms overlijden ze aan de aandoening.
Wat zijn de lichamelijke gevolgen van Anorexia Nervosa
De ernstige ondervoeding leidt tot een breed spectrum van verdere problemen, zoals:
- Moeheid
- Vertraagde bloedsomloop; koude handen en voeten
- Vertraagde maagleging, irritatie van de darm
- Constipatie
- Hormonale veranderingen, zoals menstruatiestoornissen
- Amenorroe
- Nierstenen
- Osteoporose
- Verkleining van het slagvolume van het hart
- Langzame en onregelmatige hartslag
- Hartfalen, soms als gevolg van het hervoedingssyndroom
- Dood in ca. 15% van de gevallen
- Misselijkheid
- Flauwvallen
- Uitdroging van de huid en haaruitval
Wat zijn de signalen van anorexia nervosa
- maaltijden overslaan, vaak ‘geen trek’ hebben
- stiekem weggooien van eten
- stiekem gebruik of bewaren van laxeermiddelen, plas- of dieetpillen
- niet willen eten waar anderen bij zijn, of het eetgedrag juist aan anderen aanpassen
- verpakkingen lezen en letten op calorieën, extreem kieskeurig met eten zijn
- zichzelf lelijk en dik voelen
- afkeer uiten van ‘dik’ zijn
- sterke stemmingswisselingen, prikkelbaarheid
- enorme onzekerheid
- duizeligheid, flauwte, menstruatieproblemen
- donsvorming op lichaam
Hoe verloopt een behandeltraject?
Je gaat, in eerste instantie, een behandeltraject in van 10 weken. In deze periode wordt gewerkt aan:
- Zelfacceptatie en verbeteren van je negatieve lichaamsbeeld en zelfbeeld en het doorbreken van perfectionisme;
- Realistisch leren denken over gewicht en lichaamsvorm;
- Aanleren van een gezond bewegingspatroon;
- Stoppen met eetbuien, braken of laxeren;
- Normaliseren van je eetpatroon en gewicht;
- Doorbreken van je isolement, geheimhouden van de eetstoornis en steun zoeken in je eigen omgeving;
- Herstellen en verbeteren van je sociale contacten en/of vaardigheden.
In de tiende sessie gaan we samen de resultaten bekijken van de sessies tot nu toe. We bespreken of je eventueel nog meer sessies nodig hebt. Heb je het gewenste resultaat nog niet behaald dan gaan we een vervolgtraject van vijf weken aan. Is het resultaat naar tevredenheid, dan ronden we het eerste deel van het traject af. Na het afronden van het behandeltraject blijf je nog een half jaar eenmaal per maand onder controle en daarna nog een jaar eenmaal per kwartaal.
Kan ik me voorbereiden op de sessies?
Dat kun je zeker! Allereerst adviseer ik je om mijn uitleg over hypnose te bekijken. Dan weet je daarna in elk geval wat er van jou verwacht wordt als je bij mij in de stoel komt liggen. Je kunt een gratis ontspanningshypnose naar keuze aanvragen en downloaden die je 14 dagen lang minimaal 1x per dag gaat beluisteren. Daarmee raak je gewend aan mijn stem en zal je merken hoe heerlijk het is om in een diepe hypnotische ontspanning te gaan. Nadat je dat allemaal gedaan hebt kun je hier terugkomen en op onderstaande knop klikken om het intakeformulier in te vullen en een afspraak te maken.