BMI

Bereken je BMI

Hoe weet ik of ik te veel of te weinig weeg? Wat is BMI?

De Body Mass Index is een indexcijfer dat de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht. De Index is gelijk aan de massa van het lichaam in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter.

BMI = kg/cm2

Bereken zelf je BMI, met de BMI calculator.

Volwassenen!

Classificatie, WHO Overgewicht (kg/m2)/BMI
Normaal gewicht 18,5-24,9
Overgewicht 25-29,9
Obesitas I 30-34,9
Obesitas II 35-39,9
Obesitas III > 40

Ondergewicht is ook eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index meter. Body Mass Index (BMI). Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5. Voor 65-plussers en voor COPD-patiënten (chronische longziekten) gelden andere grenzen, namelijk een BMI van minder dan 20 voor 65-plussers en van minder dan 21 voor mensen met COPD.

Meting van de middelomtrek. Een andere methode voor het bepalen van overgewicht en obesitas is het meten van de middelomtrek. U kunt uw middelomtrek meten met behulp van een eenvoudig meetlint. De middelomtrek moet gemeten worden op het smalste deel van je middel, dat deel dat tussen de onderste rib en de bovenkant van bekken/heupen ligt. U dient uw middelomtrek staand te meten aan het eind van een normale uitademing. Met deze meting krijgt u met name een goed zicht op de gezondheidsrisico’s van uw overgewicht en obesitas. Vet kan zich overal in het lichaam opstapelen. Opstapeling van vet rondom in de buikholte, rond de organen, brengt grotere risico’s voor uw gezondheid met zich mee.

Volwassenen

Classificatie, NHG-zorgstandaard Overgewicht (kg/m2)/BMI

 

Mannen

Overgewicht (kg/m2)/BMI

 

Vrouwen

Gezonde middelomtrek 79-93,9 cm 68-79,9 cm
Verhoogd risico gezondheidsproblemen 94-101,9 cm 80-87,9 cm
Fors verhoogd risico gezondheidsproblemen > 102 >88 cm