De nieuwe Tips

Gewichtscontrole

Als het mooie weer begint komt voor veel vrouwen ook weer het eeuwige dilemma van overgewicht om de hoek kijken.

Die rolletjes (lovehandles) moeten er eigenlijk af;
Kan ik mijn zomerkleding nog allemaal aan;
Is het nog oké om in bikini…………….

https://is.gd/KGVRV3

 

Gezond zwanger

Vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom de zwangerschap (Bron: Linda.nl)

Het is zó belangrijk, maar toch is er weinig actuele informatie over: het gebruik van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap.

Uit onderzoek van het RIVM dinsdag blijkt dat een groot deel van de zwangere vrouwen het pilletje niet slikt.

FOLIUMZUUR

Dit terwijl de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind daarmee wél kan worden verkleind. Volgens het RIVM gaat het vooral om vrouwen met een lagere opleiding. Over de redenen waarom vrouwen foliumzuur (een B-vitamine) wel of niet gebruiken is volgens het gezondheidsinstituut weinig bekend.

Ook is onduidelijk hoeveel vrouwen zijn bereikt met de voorlichting hierover de afgelopen jaren. Wil je zwanger worden of ben je zwanger, dan wordt aangeraden om foliumzuur te slikken. Vanaf vier weken voor tot acht weken na de bevruchting.

Lees ook
Tekort aan foliumzuur heeft zelfs effect op je kleinkinderen

RISICO

Bij een gebrek aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Daardoor is er bij het ongeboren kind een verhoogde kans op onder meer een open ruggetje, een hazenlip en een gespleten gehemelte. Ook het risico van vroeggeboorte kan met foliumzuur worden verkleind.

Jeuk, om gek van te worden!

De beste manieren om jeuk tegen te gaan (Bron: MaxVandaag)

Last van jeuk?

Dan voelt krabben vaak als een verlichting. Maar er zijn onderzoeken die aantonen dat krabben juist voor meer jeuk zorgt. Wat werkt er dan wel tegen jeuk?

Ga een droge huid tegen

In het najaar wordt de huid sneller droog en een droge huid gaat sneller jeuken. Door dagelijks een hydraterende crème te smeren, beschermt u uw huid tegen uitdrogen. Bescherm uw huid ook tegen warmte en kou, douche niet te warm en draag handschoenen bij het schoonmaken om uw huid zo min mogelijk uit te drogen.

Overgevoeligheid

Opeens last van jeuk? Misschien gebruikt u sinds kort een nieuwe douchegel of een ander wasmiddel en bent u overgevoelig voor één van de ingrediënten. Alcohol is bijvoorbeeld een ingrediënt dat jeuk kan veroorzaken, omdat uitdrogend en irriterend is voor een droge of gevoelige huid.

Krab voorzichtig

Krabben zorgt voor tijdelijke verlichting van jeuk, maar het is beter om dit te vermijden. Lukt dat echt niet? Krab dan niet te hard. Knijp, druk of klop zachtjes op de huid, in plaats van uw nagels te gebruiken of krab met een laagje kleding tussen uw nagels en de huid.

Jeuk door allergie

Als jeuk door een allergische reactie ontstaat, komt het stofje histamine vrij. Om de allergische reactie onder controle te krijgen – en de jeuk te verlichten –  kunt u anti-histaminepillen gebruiken. Dit allergiemiddel kunt u zonder recept in de apotheek of drogisterij kopen.

Krabben werkt aanstekelijk

Jeuk wordt minder voelbaar als u afgeleid bent, blijkt uit onderzoek van biomedisch onderzoeker Antoinette van Laarhoven van de Universiteit Leiden. Uit datzelfde onderzoek komt dat jeuk aanstekelijk is. “Als je iemand ziet krabben, geeft dat jeuk en ga je zelf ook krabben”, vertelt Van Laarhoven aan nieuwswebsite Nu.nl.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Voor veel mensen kunnen bepaalde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (lichte) jeuk tijdelijk verlichten. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat onderstaande middelen werken tegen jeuk, maar het is het proberen waard.

  • IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken).
  • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
  • Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
  • Een badje van havermout.
  • Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.

Crèmes van de apotheek

Bij de apotheek zijn verschillende middelen tegen jeuk verkrijgbaar, ook zonder recept. Lidocaïne zalf bijvoorbeeld. Lidocaïne verdooft uw huid, waardoor de jeuk binnen enkele minuten minder wordt. Vraag uw apotheker wel altijd om advies. Jeuk is in veel gevallen namelijk een waarschuwing van het lichaam dat er een bedreiging of beschadiging is. Daarom is crèmes smeren niet altijd de juiste oplossing.

Helpt niets? Bezoek de huisarts

Jeuk kan het gevolg zijn van een ziekte, infectie of schimmel, maar kan ook de bijwerking van een medicijn zijn. Ook bestaat er chronische jeuk, de waarschuwingsfunctie van het lichaam werkt dan niet meer naar behoren waardoor u de hele dag door jeuk heeft. In deze gevallen zullen crèmes en andere middelen niet werken en kunt het beste uw huisarts bezoeken.

 

zweten

Zo neem je voorgoed afscheid van de overgang (Bron: AD)

Er zijn meerdere manieren om door de overgang te komen!

Een van die manieren is door middel van hypnose. Ook hier worden heel goede resultaten mee bereikt op het gebied van overgangsklachten en het grote voordeel is natuurlijk dat je geen chemische middelen of hormoonpreparaten  hoeft te gebruiken wat natuurlijk ook weer veel beter voor je lichaam is.

Een andere goede methode is hormoontherapie waarover je hieronder een artikel kunt lezen dat in het AD geplaatst werd.

Vrouwen die zonder klachten door de overgang willen komen, kunnen om hormoontherapie vragen.

Journalist Carin Röst toetst wat er gebeurt als je hormonen gebruikt terwijl je die zelf niet meer aanmaakt.
Opvliegers, somberheid, hartkloppingen, nachtzweten, niet kunnen slapen: vier op de vijf vrouwen krijgt er in de overgang mee te maken. En het is nog maar een kleine greep uit alle symptomen. Meestal begint de periode die het einde van de vruchtbaarheid inluidt tussen het 45ste en 55ste levensjaar. De aanmaak van vrouwelijke hormonen, met name oestrogeen en progesteron, zakt enorm in. Valt er iets aan te doen?

Veel vrouwen denken dat er niets aan hun klachten valt te doen. Van die ideeën moeten we af.

Waar: Je kunt ook gemakkelijk door de overgang
Hormoontherapie kan het tekort aanvullen en zo de klachten verminderen. ,,Hormoontherapie is nooit het eerste waar we aan denken, want met het aanpassen van levensstijl en voeding is ook veel winst te behalen’’, zegt Adri Rijkmans. Als Care for Women- specialist adviseert zij vrouwen met menstruatieproblemen, vragen rond anticonceptie, zwangerschap en overgangsklachten. ,,Stress en een ongezonde levensstijl kunnen overgangsklachten namelijk verergeren. Als aanpassing van je leefstijl onvoldoende werkt, zie ik in hormoontherapie en plantaardige geneesmiddelen een goede oplossing.’’

Vaak zijn klachten als opvliegers door het gebruik van hormonale sprays, tabletten, pleisters of pillen na twee weken verdwenen. Toch schakelen in Nederland relatief weinig vrouwen in de overgang erop over: zo’n 5 procent. In landen als Duitsland en België is dat al zo’n 25 procent en in de Verenigde Staten zelfs 25 tot 40 procent. ,,In Nederland zien nog veel vrouwen de overgang als een fase die erbij hoort en waar ze doorheen moeten’’, zegt Ebel Molenaar, overgangsconsulent en lid van de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten. ,,Ze denken dat er niets aan hun klachten valt te doen. Van die ideeën moeten we af. Hormoontherapie kan vrouwen echt over de brug helpen. Ze kunnen weer werken en het leven leiden dat ze gewend waren.’’

Waar: De risico’s zijn allang bijgesteld
De reden dat veel vrouwen rond de 50 huiverig zijn voor hormoontherapie is dat ze denken die het risico op (borst)kanker verhoogt. Dat is onzin, zegt Molenaar. ,,Dat verhaal komt voort uit een hormoontherapievorm die vrouwen zeventien jaar geleden in Amerika kregen. Het bevatte een bepaald type synthetisch progesteron, dat inderdaad de kans op borstkanker bleek te verhogen. De hormoonpillen van nu bevatten een ander soort progesteron.’’

Het verhoogde risico op borstkanker is overschat, zegt ook Dorenda van Dijken, gynaecoloog in OLVG West, het stadsziekenhuis van Amsterdam. ,,Er bestaat een licht verhoogd risico bij langdurig gebruik, en dat is langer dan vijf tot zeven jaar, afhankelijk van het type progesteron. Vrouwen gebruiken het nooit zo lang, want de ergste klachten zijn dan al weg. Als iemand twee glazen alcohol per dag drinkt, geeft dat een veel grotere kans op borstkanker.’’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie © ANP XTRA

Er bestaat wel een risico op trombose, zegt ze, vooral door hormoontabletten te slikken, maar dat is erg klein. ,,Neem je de hormonen via pleisters op de huid, via een gel of spray, dan is dat gevaar helemaal verwaarloosbaar. Voor sommige vrouwen is de kans op hart- en vaatziekten zelfs kleiner als zij hormoontherapie gebruiken. Dat geldt met name voor vrouwen die onder de 42 jaar in de overgang komen.’’

Wie borstkan­ker heeft of heeft gehad, of er erfelijk mee is belast, kan beter niet met hormoonthe­ra­pie beginnen

Niet waar: Iedereen mag aan de hormoontherapie
Hormoontherapie is bedoeld voor vrouwen die zulke ernstige klachten hebben dat het hen belemmert in het dagelijks leven. Veel hangt af van je beleving, zegt Molenaar: ,,Leid je de hele week vergaderingen of sta je voor de klas, dan kan het vervelend zijn als je het zichtbaar warm krijgt. Hormoontherapie kan een goede oplossing zijn.’’ Wel gelden er voorwaarden. ,,Wie borstkanker heeft of heeft gehad, of er erfelijk mee is belast, kan beter niet met hormoontherapie beginnen’’, zegt gynaecoloog Van Dijken. ,,Als een vrouw al tien jaar niet meer menstrueert, raden we het ook af, omdat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.’’

Ook voor rokers is de therapie ongeschikt. Alleen al omdat die gewoonte, net als veel alcohol drinken, weinig bewegen en overgewicht, de overgangsklachten vergroot. Rokers wordt daarom altijd aangeraden eerst te stoppen. Meestal helpt dat al tegen de klachten. Wie niet breekt met zijn sigaretten en toch hormoontherapie volgt, loopt meer risico op trombose.

Niet waar: Je kunt zelf aan de gang met hormonen
Hormoonpillen zijn buiten een huisarts of gynaecoloog om via internet te bestellen. Een rondje googelen levert diverse websites op waar je hormoonpreparaten kunt kopen. Maar volgens alle drie de deskundigen is het een bijzonder slecht idee je opvliegers en stemmingswisselingen met deze pillen het hoofd te willen bieden. ,,Je weet nooit precies wat erin zit, en dus ook niet wat de risico’s zijn’’, zegt Care for Women-specialist Adri Rijkmans. ,,Bovendien is hormoontherapie een kwestie van maatwerk en daar heb je echt professioneel advies voor nodig. Heeft een vrouw bijvoorbeeld nog een baarmoeder, dan krijgt ze ook progesteron, om het baarmoederslijmvlies te beschermen.’’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie © ANP

Ook de dosis luistert nauw. Van Dijken: ,,Internationaal is afgesproken dat je altijd een zo laag mogelijke dosis geeft. Het lastige is dat je als arts niet van tevoren weet hoeveel hormoon een vrouw nodig heeft. Je kunt dat niet in het bloed zien. Een vrouw zonder klachten en een vrouw met enorm veel klachten kunnen hetzelfde oestrogeenniveau hebben. We beginnen daarom altijd met een lage dosis. Helpt het onvoldoende, dan verhogen we de dosis. Dat kun je onmogelijk zelf allemaal uitzoeken.’’

Niet waar: Als je stopt met de therapie krijg je de klachten dubbel en dwars terug
Fijn dat met een pil of spray de opvliegers en stemmingswisselingen verdwijnen, maar komen deze klachten terug zodra je ermee stopt? En misschien nog wel heftiger? Zeker niet, stelt Rijkmans gerust. Als je hormonen gebruikt, gaat de natuurlijke overgang in je lichaam door. De therapie bestrijdt alleen de symptomen. Stop je ermee, dan komen de klachten terug, maar dan zijn ze niet erger dan als je geen hormoontherapie had gebruikt. En hoe kap je er het beste mee? Verlaag in overleg met je arts je dosis geleidelijk, raadt Van Dijken aan. ,,In plaats van drie keer per dag spray je bijvoorbeeld nog maar één keer, of je knipt pleisters doormidden en gebruikt de helft. Dat doe je enkele weken, en vervolgens verminder je opnieuw, waarna je na een maand of drie stopt en kijkt hoe het gaat. Het wordt aangeraden om na vier jaar gebruik met beleid af te bouwen. Voor de meeste vrouwen is dan het ergste achter de rug.’’