Hormoonvrije anticonceptie voor mannen is veilig en effectief (Bron: AD)

Geplaatst op
Vruchtbaarheid

Het gaat om het zogenaamde ‘EP055’, die de afgelopen maanden werd getest op resusapen, die een hoge dosis ingespoten kregen. ,,Achttien dagen na de injectie waren alle apen volledig hersteld, wat erop wijst dat de effecten van EP055 omkeerbaar zijn”, schrijven de wetenschappers in een recentelijk verschenen rapport.

,,Het doel was om een niet-hormonale manier te vinden om de vruchtbaarheid van sperma tijdelijk drastisch te verlagen. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Nu is het slechts een kwestie van tijd voordat de  pil klaar is voor menselijk gebruik”, concludeert O’Rand in het Britse Independent.

Blokkeren sperma

Er worden al jaren pogingen ondernomen om anticonceptie op de markt te brengen voor mannen. Tot nu toe waren deze middelen gebaseerd op hormonen. De EP055 is het eerste middel dat hormoonvrij is.

Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat mannen onvruchtbaar worden als je twee eiwitten die van cruciaal belang zijn voor het transport van sperma uitschakelt. Het betekent dat het sperma niet het signaal krijgt om in beweging te komen en dus ook de eicel niet kan bereiken.

Voorlopig lijkt de aanpak geen verdere bijwerkingen op het lichaam of libido van mannen te hebben. Ook het sperma zelf wordt niet aangetast. Als EP055 op mensen is getest, zal het nog zeker vijf jaar duren voordat het middel daadwerkelijk op de markt komt.

Gewichtstoename en lager libido

Op dit moment komen allerhande hormonale anticonceptiemiddelen voor rekening van vrouwen. Vrouwen slikken de pil, kiezen voor een spiraaltje of bijvoorbeeld de prikpil. De gevolgen zijn niet mals. Enkele voorbeelden van de mogelijke bijwerkingen van onder meer de pil en het spiraaltje zijn een verhoging van stresshormonen, stemmingswisselingen, een lager libido, gewichtstoename, haaruitval en depressies.

Een groeiend aantal vrouwen stopt met het gebruiken van de anticonceptiepil. Vooral onder vrouwen van 25 tot 35 jaar is de daling sterk. In 2013 slikte in die groep tien procent minder vrouwen de pil dan in 2003, turfde het CBS.

Doorbraak in behandeling melanoom (Bron: RTLNieuws)

Geplaatst op
Pink Ribbon

Artsen van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) deden er een jaar lang onderzoek naar.

Bij 75 procent van de patiënten die behandeld werden met het immuunmiddel pembrolizumab kwam de ziekte na een jaar niet terug. Bij degenen die een placebo ontvingen, was dat 61 procent. Het risico op terugkeer van de kanker onder de mensen die het middel kregen, was 43 procent kleiner.

Duizend patiënten

Volgens chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi van het AVL deden wereldwijd meer dan duizend patiënten mee aan het onderzoek. “Het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam zijn eigen cellen activeert die kankercellen aanvallen. De deelnemers lagen elke drie weken aan een infuus.” Toch kwam de ziekte bij een aanzienlijk deel van de patiënten binnen een jaar terug. Van Akkooi spreekt over een ‘preventief, aanvullend’ middel.

De prijs van het medicijn maakt een grootschalige invoering van de behandeling moeilijk. Het zou gaan om een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro per patiënt per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoeken of het middel vergoed kan worden.

Knobbel in je nek

Een melanoom is een van de meest agressieve vormen van kanker. In 2017 werd de ziekte bij rond de 6700 mensen ontdekt. Ongeveer 800 mensen overleden aan een melanoom.

Artsen constateerden de ziekte bij Thomas van der Ploeg in 2005. “Ik zat op een terras toen mijn vriendin een knobbel in mijn nek zag. Het bleek een melanoom te zijn. De kanker was uitgezaaid naar mijn lymfeklier. Mijn leven stond ineens stil.”

Thomas onderging toen naar eigen zeggen ‘een rollercoaster van scans en operaties’. “Het kwartje viel de goede kant op nadat ik drie jaar geleden met een studie meedeed waarin pembrolizumab werd getest. Nu gaat het heel goed met me. Ik voel me sterk, heb een gezin en we verwachten nu ook een tweede kind. Dankzij wat ik heb meegemaakt, leef ik bewuster dan voor de diagnose.”

Hooikoortsradar: bekijk welke pollen nu actief zijn (Bron: Gezondheidsnet)

Geplaatst op
Last van hooikoorts?

Heb je hooikoorts?

Dan wil je graag weten wanneer je van welke pollen klachten kunt krijgen. En hoe erg die klachten zullen zijn.
Een hooikoortsradar geeft inzicht en kan je helpen bij het herkennen van bepaalde pollen, zoals boom-, gras- en onkruidpollen. Zo weet jij precies wanneer je buiten kunt sporten, wandelen of picknicken.
Als je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Je kunt dan last hebben van een jeukende of verstopte neus, jeukende, tranende of branderige ogen en een droge en branderige keel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is in verschillende seizoenen actief. Zo is de berkenpol al tussen maart en mei actief en grassoorten tussen mei en september.

Hooikoortsradar

Een handig hulpmiddel is een hooikoortsradar. Met een hooikoortsradar leer je de verschillende pollen die hooikoortsklachten veroorzaken te herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld berkenpollen vermijden als deze actief zijn.

 Er zijn online verschillende hooikoortsradars te vinden, zowel voor desktop als mobiel. Een app is natuurlijk het handigst, omdat je – voordat je naar buiten wilt – even snel wilt kijken welke pollen op dat moment actief zijn en hoe erg je klachten zullen zijn.

hooikoortsradar
Bron: Hooikoortsradar.nl

Hooikoortsradar.nl

Op hooikoortsradar.nl is een actueel overzicht te vinden van de hooikoortsintensiteit in heel Nederland. Ook is er een meerdaagse verwachting beschikbaar. In de app is er ook een gemiddelde klachtenscore en een grafiek van de pollenconcentratie van de op dat moment meest allergene boom of plant te zien. Verder kun je zelf aangeven hoeveel last je momenteel van hooikoorts hebt. Je krijgt dan een terugkoppeling van alle meldingen op die dag, zodat je je klachten kunt vergelijken met het algemene beeld.

Er is zowel een gratis app als een betaalde variant voor Android en iOS. De gratis versie bevat advertenties, de betaalde niet. Wil je een logboek bijhouden van jouw klachtenpatroon? Dan is de app van Pollennieuws daar geschikt voor. Hooikoortsradar.nl werkt samen met Pollennieuws, Buienradar en het Elkerliek ziekenhuis.

St. Anna en Sint Maartenskliniek werken samen aan reumazorg (Bron: Skipr.nl)

Geplaatst op
Reumatische aandoening

Poliklinische reumazorg

De afdeling reumatologie van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek biedt nu poliklinische reumatologische zorg aan in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Dichtbij patiënt

De Sint Maartenskliniek heeft het grootste reumacentrum van Nederland en biedt de hoogwaardige reumatologische zorg op meerdere plekken in Nederland aan. De uitbreiding met de polikliniek in Geldrop past binnen de strategie om hoogwaardige reumatologische zorg dichtbij de patiënt aan te bieden. Dankzij de korte toegangstijden hebben reumapatiënten snel een afspraak.

Persoonlijke zorg

Reumatoloog Karen Bevers van de Sint Maartenskliniek levert al enige tijd reumazorg in het Anna. Zij zet de behandelingen ongewijzigd voort en wordt nu vergezeld door andere reumatologen van de Sint Maartenskliniek. Ingrid Wolf:  “Reumatologische zorg is persoonlijke zorg waarbij beweging centraal staat en het ziekenhuis en de patiënt een lange relatie met elkaar aangaan. Zorg die dus prima past binnen het St. Anna Ziekenhuis.”

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven! (Bron: metronieuws)

Geplaatst op
Slaapproblemen

Echte nachtbrakers hebben meer kans op diabetes, psychische problemen en een vroege dood, blijkt uit nieuw onderzoek van the Northwestern University in Chicago universiteit van het Britse Surrey.

AVONDTYPE?

„De misvatting van de ‘interne klok’ en de ‘externe wereld’ kan op den duur problemen opleveren”, aldus hoofdonderzoeker Kristen Knutson tegenover CNN. Dat dit nachtritme leidt tot diabetes en psychische problemen, bleek al uit eerder onderzoek. Dat ook je levensverwachting lager is, is een nieuw resultaat.

Er deden aan het onderzoek (dat enkele jaren duurde) bijna een half miljoen mensen tussen de 38 en 73 jaar mee. Na de follow-up periode van 6,5 jaar, waren er ongeveer 10.000 mensen gestorven. Tijdens een grote controle werd er gekeken naar leeftijd, geslacht, BMI, rookstatus en slaapduur. De onderzoekers ontdekten dat de personen die zich identificeerden als een ‘absoluut avondtype’, tien procent hoger risico hadden om te overlijden dan de personen die zich identificeerden als een ochtendtype.

LEEF GEZOND

Dus ben je een nachtbraker? Realiseer je dan dat je waakzaam moet zijn. Knutson: „Goed eten, sporten en voldoende slaap krijgen is ontzettend belangrijk, vooral voor nachtbrakers.”