Geschoten in Oss, wat doet dat met jouw angst?

Zenuwen-angst-nerveus
Vanmorgen zei mijn man tegen mij: "Er is weer eens een keer geschoten in Oss!"
Jaren terug zou ik misschien gezegd hebben dat het toch wel heel dichtbij begint te komen. Maar je kunt bijna niets meer bedenken of Oss heeft het al wel meegemaakt.
Zelfs hier in het dorp is al een paar keer geschoten en dat is dan nog vele malen kleiner dan Oss.
Maar wat doet het met jou?
Schiet je gelijk in de stress, in je vluchtmodus, omdat het toch inderdaad misschien wel zo dichtbij komt nu? Of begin je een beetje afgestompt te raken omdat het 'iets van alle dag' begint te worden.
Wanneer je, elke keer dat je zoiets hoort, in de stress schiet, wordt jouw stressniveau verhoogd en zal je minder lekker in je vel gaan zitten. Er wordt dan steeds minder endorfine aangemaakt (het gelukshormoon) zodat je je dan ook beetje bij beetje ongelukkiger gaat voelen.
Gelukkig zijn er manieren waarmee je zelf de natuurlijke gelukshormonen weer aan kunt maken.
Maak daar dan ook veelvuldig gebruik van voordat je zover in de stress 'schiet' dat je er zelf niet meer uit kunt komen.
Want voorkomen is altijd nog beter dan................ genezen!

De nieuwe Tips

Gewichtscontrole

Als het mooie weer begint komt voor veel vrouwen ook weer het eeuwige dilemma van overgewicht om de hoek kijken.

Die rolletjes (lovehandles) moeten er eigenlijk af;
Kan ik mijn zomerkleding nog allemaal aan;
Is het nog oké om in bikini................

https://is.gd/KGVRV3

 

Gezond zwanger

Vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom de zwangerschap (Bron: Linda.nl)

Het is zó belangrijk, maar toch is er weinig actuele informatie over: het gebruik van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap.

Uit onderzoek van het RIVM dinsdag blijkt dat een groot deel van de zwangere vrouwen het pilletje niet slikt.

FOLIUMZUUR

Dit terwijl de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind daarmee wél kan worden verkleind. Volgens het RIVM gaat het vooral om vrouwen met een lagere opleiding. Over de redenen waarom vrouwen foliumzuur (een B-vitamine) wel of niet gebruiken is volgens het gezondheidsinstituut weinig bekend.

Ook is onduidelijk hoeveel vrouwen zijn bereikt met de voorlichting hierover de afgelopen jaren. Wil je zwanger worden of ben je zwanger, dan wordt aangeraden om foliumzuur te slikken. Vanaf vier weken voor tot acht weken na de bevruchting.

Lees ook
Tekort aan foliumzuur heeft zelfs effect op je kleinkinderen

RISICO

Bij een gebrek aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Daardoor is er bij het ongeboren kind een verhoogde kans op onder meer een open ruggetje, een hazenlip en een gespleten gehemelte. Ook het risico van vroeggeboorte kan met foliumzuur worden verkleind.

Jeuk, om gek van te worden!

De beste manieren om jeuk tegen te gaan (Bron: MaxVandaag)

Last van jeuk?

Dan voelt krabben vaak als een verlichting. Maar er zijn onderzoeken die aantonen dat krabben juist voor meer jeuk zorgt. Wat werkt er dan wel tegen jeuk?

Ga een droge huid tegen

In het najaar wordt de huid sneller droog en een droge huid gaat sneller jeuken. Door dagelijks een hydraterende crème te smeren, beschermt u uw huid tegen uitdrogen. Bescherm uw huid ook tegen warmte en kou, douche niet te warm en draag handschoenen bij het schoonmaken om uw huid zo min mogelijk uit te drogen.

Overgevoeligheid

Opeens last van jeuk? Misschien gebruikt u sinds kort een nieuwe douchegel of een ander wasmiddel en bent u overgevoelig voor één van de ingrediënten. Alcohol is bijvoorbeeld een ingrediënt dat jeuk kan veroorzaken, omdat uitdrogend en irriterend is voor een droge of gevoelige huid.

Krab voorzichtig

Krabben zorgt voor tijdelijke verlichting van jeuk, maar het is beter om dit te vermijden. Lukt dat echt niet? Krab dan niet te hard. Knijp, druk of klop zachtjes op de huid, in plaats van uw nagels te gebruiken of krab met een laagje kleding tussen uw nagels en de huid.

Jeuk door allergie

Als jeuk door een allergische reactie ontstaat, komt het stofje histamine vrij. Om de allergische reactie onder controle te krijgen – en de jeuk te verlichten –  kunt u anti-histaminepillen gebruiken. Dit allergiemiddel kunt u zonder recept in de apotheek of drogisterij kopen.

Krabben werkt aanstekelijk

Jeuk wordt minder voelbaar als u afgeleid bent, blijkt uit onderzoek van biomedisch onderzoeker Antoinette van Laarhoven van de Universiteit Leiden. Uit datzelfde onderzoek komt dat jeuk aanstekelijk is. “Als je iemand ziet krabben, geeft dat jeuk en ga je zelf ook krabben”, vertelt Van Laarhoven aan nieuwswebsite Nu.nl.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Voor veel mensen kunnen bepaalde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (lichte) jeuk tijdelijk verlichten. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat onderstaande middelen werken tegen jeuk, maar het is het proberen waard.

  • IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken).
  • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
  • Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
  • Een badje van havermout.
  • Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.

Crèmes van de apotheek

Bij de apotheek zijn verschillende middelen tegen jeuk verkrijgbaar, ook zonder recept. Lidocaïne zalf bijvoorbeeld. Lidocaïne verdooft uw huid, waardoor de jeuk binnen enkele minuten minder wordt. Vraag uw apotheker wel altijd om advies. Jeuk is in veel gevallen namelijk een waarschuwing van het lichaam dat er een bedreiging of beschadiging is. Daarom is crèmes smeren niet altijd de juiste oplossing.

Helpt niets? Bezoek de huisarts

Jeuk kan het gevolg zijn van een ziekte, infectie of schimmel, maar kan ook de bijwerking van een medicijn zijn. Ook bestaat er chronische jeuk, de waarschuwingsfunctie van het lichaam werkt dan niet meer naar behoren waardoor u de hele dag door jeuk heeft. In deze gevallen zullen crèmes en andere middelen niet werken en kunt het beste uw huisarts bezoeken.