Superfoods en rauwe groenten: zijn deze trends wel écht gezond? (Bron: Limburger)

Geplaatst op
Voedringspatroon

Het zou allemaal voordelen voor je gezondheid hebben. Maar heb je ze echt nodig om gezond te zijn?

Superfoods

Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het wetenschappelijk gezien onzin om voedingsmiddelen superfoods te noemen. “Als je ze eet omdat je ze graag eet, doe dat dan gerust, want ongezond zijn ze niet. Maar als je ze eet met de gedachte je gezondheid te verbeteren ben je fout bezig,” begint Mulllie. “Superfoods zijn het toppunt van marketing: ze zijn vaak niet lekker of hebben geen smaak, zijn duur, hebben hun nut niet bewezen, maar verkopen wel goed.”

“Die combinatie doet mensen geloven dat ze die dingen moeten consumeren om hun gezondheid te redden. Maar er is geen enkel bewijs dat je superfoods moet eten om gezond te zijn. Er zijn genoeg alledaagse voedingsmiddelen die evenveel vitaminen en mineralen bevatten”, vervolgt Mullie. “Die zijn een stuk goedkoper, maar natuurlijk veel minder sexy. Weet dat de verkoper van superfoods er alle baat bij heeft om jou te doen geloven dat ze gezonder zijn. Laat je daar niet door vangen. Zo is iedereen momenteel gek van quinoa. Dat is een vrij duur product en bevat dubbel zoveel calorieën als aardappelen.”

Raw foods

Gezond eten betekent voor veel mensen groenten en salades eten. Maar volgens voedingsdeskundige Heather Bauer zijn veel rauwe groenten ook niet goed voor je. Er zijn heel veel mensen die zonder problemen grote kommen sla en andere rauwkost verorberen, maar er zijn ook mensen die een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen krijgen.

Toch wordt vaak gezegd dat rauwkost meer voedingsstoffen bevat, omdat het niet verhit is. Dat klopt, zegt Bauer, maar het verschil is écht niet zo groot. Wie enkel rauwe groenten knabbelt, loopt bovendien het risico om tekorten aan ijzer, calcium en vitamine B12 te hebben. Daarom adviseert Bauer om drie verschillende groenten te combineren. Op die manier moet je spijsverteringsstelsel geen overuren draaien.

Gezond

Langs de andere kant heeft de trend van raw food ook veel aanhangers en valt er heel wat goed over te zeggen. Zo geeft een studie, die in 2005 in the Journal of Nutrition verscheen, aan dat raw foodgebruikers een aanzienlijk minder hoge hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol in hun bloed hebben. Een andere studie uit datzelfde jaar toont dan weer aan dat mensen die leven volgens de raw foodfilosofie een aanzienlijk lager gehalte aan lichaamsvet hebben.

Zolang je geen last hebt van winderigheid, kan je met een gerust hart eten wat je wil. Staat er dan elke middag en avond een salade op het menu, dan is dat maar zo. Zolang je maar weet dat je misschien bepaalde voedingsstoffen (vitamine B12 en ijzer) mist en hiervoor een alternatief voorziet.

Ziektecentrum waarschuwt: stop met wassen en hergebruiken condooms (Bron: De Gelderlander)

Geplaatst op
Voorkomen is beter dan genezen.

Dat lijkt evident, maar een Amerikaanse gezondheidsorganisatie heeft daarover een waarschuwende tweet verstuurd.

Blijkbaar zijn er veel Amerikanen die hun condooms wassen, laten drogen en daarna opnieuw gebruiken.

,,We zeggen het omdat er mensen zijn die het doen”, aldus het Center for Disease Control (CDC). ,,Was of hergebruik condooms niet! Gebruik een nieuw exemplaar voor elke vrijpartij.”

Condooms helpen niet alleen om zwangerschappen te voorkomen, maar zijn ook een effectief middel om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken, anders kunnen ze breken, lekken of scheuren.

Wassen is volgens het CDC erg onverstandig, schrijft Buzzfeed. Water en zeep zijn immers niet genoeg om de micro-organismen aan de binnenkant van condooms uit te roeien. Daarnaast zouden condooms na een wasbeurt makkelijker scheuren. En de man krijgt ze dan veel minder makkelijk om, want ze zijn al snel wat wijder. Oftewel: na iedere seksuele handeling – vaginaal, anaal of oraal – moet het condoom in de prullenbak, ook als de man niet klaarkomt.

 

 

Advies na soa-explosie in Frankrijk: condooms mee voor vakantieliefde (Bron: AD)

Geplaatst op
Voorkomen is beter dan genezen.

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen is in Frankrijk geëxplodeerd, met name in vakantiegebieden èn onder jongeren.

Nederlandse instanties roepen toeristen daarom op om voorzichtig te zijn. ‘Gebruik condooms’, is het algemene devies. ,,Ons advies is: wees op vakantie net zo verstandig als thuis’’, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op de Franse cijfers. ,,De risico’s zijn hetzelfde in Frankrijk als in Nederland. Wij zeggen: vrij veilig’’, laat GGD GHOR Nederland weten.

In vier jaar tijd is het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe meer dan verdrievoudigd in Frankrijk. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat de Franse overheid liet uitvoeren. Beide besmettelijke ziektes worden overgedragen tijdens seksueel contact. Ze kunnen leiden tot ontstekingen, bloedverlies, buikpijn en in het ergste geval onvruchtbaarheid en een ‘druiper’.

Toeristische gebieden

De meeste besmettingen hebben plaats in Parijs en in de Provence. Dat zijn precies de twee belangrijkste toeristische bestemmingen voor Nederlanders. En het zijn vooral jongeren die geslachtsziekten oplopen. Chlamydia komt bij Franse vrouwen in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar vier keer zo vaak voor als het landelijk gemiddelde.

Neem condooms bij voorkeur mee uit Nederland. Bewaar ze niet in de zon

,,Het is goed dat dit onderwerp aandacht krijgt, want het heeft ook onze zorg’’, laat GGD GHOR Nederland weten. De organisatie adviseert expliciet om condooms te gebruiken bij seksueel contact. De GGD heeft een speciale ‘reisapp’ ontwikkeld met tips voor in het buitenland. ,,Laat je niet verleiden om seks te hebben zónder condoom’’, is daar te lezen. Ook is er speciale website over ‘seks op reis’. ,,In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland. Bewaar ze niet in de zon.’’

Vakantieliefdes zijn misschien romantisch maar niet zonder gevaar, benadrukt de GGD. ,,De omstandigheden zijn anders, maar de risico’s zijn hetzelfde.’’

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt: ,,Bereid je voor, als je op vakantie gaat. En als je op je bestemming bent: houd je hoofd erbij. Lees vooral goed de reisadviezen, zoals de GGD die opstelt.’’

De Franse overheid is een speciale voorlichtingscampagne gestart, met als titel ‘een condoom kan je leven redden’. Die campagne is vooral op jongeren gericht. ,,Die hebben meer wisselende contacten en gebruiken niet altijd een condoom. Daarom zijn er zoveel besmettingen bij jongeren onder de 25 jaar’’, aldus Florence Lot van Santé Publique France. ,,Maar de ziektes zijn extreem besmettelijk en kunnen grote gevolgen voor je gezondheid hebben.’’

Uit een recent onderzoek bleek dat 48 procent van de Franse studenten en 20 procent van de scholieren niet altijd een condoom gebruikt.

In Nederland bleek vorig jaar uit onderzoek dat 4 op de 10 jongeren geen condoom gebruiken bij een ‘one night stand’. Bij de ‘eerste keer seks’ gebruiken 3 op de 10 Nederlandse jongeren geen condoom.

Groot onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen stilgelegd: 11 baby’s overleden (Bron: Welingelichtekringen)

Geplaatst op
Een sterretje aan de hemel

De studie die plaatsvond in tien Nederlandse ziekenhuizen is per direct stilgelegd.

De vrouwen hadden last van een slecht functionerende placenta en kregen daarom het middel sildenafil toegediend, beter bekend als viagra. Van de 93 zwangere vrouwen die deelnamen aan de studie kregen er zeventien een baby met een longaandoening. Daarvan overleden er elf. Van de controlegroep bestaande uit 90 vrouwen kregen slechts drie kinderen de longaandoening. Geen enkele overleed.

Volgens de onderzoekers is de studie correct en degelijk uitgevoerd. Toch zijn ze gestopt en is de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht. De bedoeling was dat nog 180 vrouwen met het middel zouden beginnen. Dat gaat nu niet meer gebeuren. De vijftien zwangere vrouwen die het medicijn nog slikten, zijn daar direct mee opgehouden. Hun kinderen lopen nog wel risico op de aandoening.

’Gebruik verslavende pijnstillers loopt uit de hand’ (Bron: Telegraaf)

Geplaatst op

In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439.000 per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne, meldt de Volkskrant.

Voorheen was oxycodon voorbehouden aan terminale kankerpatiënten, maar tegenwoordig krijgen ook patiënten na een botbreuk of amandeloperatie deze pijnstiller geregeld mee naar huis. Ook wordt het voorgeschreven bij chronische pijn.