Onderzoekers waarschuwen voor risico’s wereldwijde verdubbeling keizersnedes (Bron: De Volkskrant)

Geplaatst op
Nieuw leven

Onderzoekers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is.

Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad

Internationale wetenschappers analyseerden gegevens van bevallingen in 2015 in 169 landen. Ze stelden vast dat het aantal geboortes met een keizersnede een sterk stijgende lijn vertoont. In 2000 werden er 16 miljoen kinderen (12%) met een keizersnede op de wereld gebracht. In 2015 waren dat er 29,7 miljoen (21%).

In Brazilië, Egypte en de Dominicaanse Republiek zijn zelfs meer keizersnedes dan natuurlijke geboortes: de cijfers zijn daar respectievelijk 55,5 procent, 55,5 en 58,1 procent. Ook in de Verenigde Staten is het een heel vaak voorkomende ingreep (32,9%).

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde tot voor kort dat alles boven de vijftien procent een excessieve toepassing van de procedure is. Dat percentage komt volgens artsen ook ongeveer overeen met de gevallen waarin de ingreep ook daadwerkelijk vanuit medisch oogpunt raadzaam is.

In bepaalde arme Afrikaanse landen worden juist te weinig keizersnedes gedaan, ook wanneer die wel medisch noodzakelijk zijn.

Risico’s

De auteurs van de studie roepen dokters, ziekenhuizen, vrouwen en families op alleen voor de ingreep te kiezen wanneer er complicaties zijn. Ze wijzen op de risico’s van een keizersnede.

‘Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren kindjes en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap’, zegt een van de auteurs, Jane Sandall, die ook benadrukt dat de risico’s klein zijn, maar wel zeer ernstig.

‘Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat baby’s die geboren worden met een keizersnede een andere hormonale, bacteriële en medische ontwikkeling meemaken, wat hun gezondheid op een subtiele manier kan beïnvloeden. Hoewel de langetermijneffecten onvoldoende bestudeerd zijn, kan een keizersnede op korte termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem, wat het risico op allergieën en astma vergroot en de darmbacteriën verandert’, aldus Sandall.

Marleen Temmerman van de Universiteit Gent, eveneens auteur van de studie, zegt dat ‘zwangerschap en natuurlijk bevallen normale processen zijn, die in de meeste gevallen veilig verlopen’.

Vijf tekenen dat je een tekort hebt aan vitamine B12 (Bron: Welingelichtekringen)

Geplaatst op

Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, melk, eieren en vis. Wie een tekort heeft zal daar in het begin weinig van merken. Toch geeft je lichaam een aantal subtiele signalen af.

1. Je smaak
De helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest smaakpapillen en krijgt daardoor een veranderde smaak. Ook kan je tong glad en zwaar aan voelen.

2. Tintelingen
Tintelingen in je handen en voeten, maar ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen wijzen op een tekort aan B12.

3. Evenwicht
Je evenwicht kan verstoord raken als je te weinig van de vitamine binnenkrijgt. Je kunt je duizelig voelen of snel struikelen.

4. Geheugen
Omdat een B12-tekort neurologische gevolgen kan hebben, kun je last krijgen van verwardheid of vergeetachtigheid.

5. Stress
Je moet snel huilen en voelt je vaak gestrest. Soms kun je zelfs depressief worden. Je denkt dan vaak aan een psychische oorzaak, maar het kan ook komen door een tekort aan B12.

Reddend kankermiddel niet vergoed, patiënten in paniek (Bron: Telegraaf.nl)

Geplaatst op

Het kostbare middel nivolumab, waarop zij al hun hoop hebben gevestigd, is door zorgverzekeraars doorgestreept als mogelijk te vergoeden zorg. Patiënten en hun naasten zijn in paniek, melanoom-behandelaars verbijsterd.

Het besluit volgt na een negatief advies van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Die vindt dat er onvoldoende ervaring is met dit medicament: twee in plaats van vijf jaar. Nivolumab zou bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Het medicijn zou terugkeer van de ziekte met circa 20 procent kunnen verkleinen.

Patiënten zijn diep bedroefd. „Ik weet niet of ik er over een paar jaar nog wel ben. De kansen die ik kreeg om het melanoom op mijn linkerschouder te overleven, zijn mij plotseling uit handen geslagen”, zegt de 29-jarige Madelief.

Artsen verbijsterd

Chirurg-oncoloog dr. Walter van Akkooi van het kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam noemt nivolumab ’heel effectief’. Hij moest 25 patiënten plots ’nee’ vertellen. „Eigenlijk een vreselijke boodschap, die niet alleen ik aan mijn patiënten heb moeten geven, maar al mijn collega’s in het hele land. Ze zijn hier, net als ik, verbijsterd over.” De afwijzende NVMO-commissie vindt dat artsen in hun spreekkamer ’wellicht tegenover hun patiënten enthousiasme hebben getoond dat zij niet hebben kunnen waarmaken’.

De dodelijke me­ningo­kok­­bac­te­rie is bezig aan een opmars. Dit moet u weten! (Bron: Trouw)

Geplaatst op
Meningokokkenbacterie

Het aantal slachtoffers van meningokokken type W neemt alleen maar sneller toe.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Is er reden tot paniek?

Niet volgens Hans van Vliet, programmamanager rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. “Het is nog een relatief klein probleem”, zegt hij. “Maar er is wel reden tot zorg. Het aantal gevallen blijft toenemen. Daarnaast veroorzaakt type W ook nog eens ernstigere ziektes dan bijvoorbeeld meningokokken B die we meer in Nederland hebben.”

Het percentage patiënten dat overlijdt aan meningokokken B ligt tussen de 4 en 6. Bij type W ligt dat dit jaar op ruim 23 procent. In totaal zijn er de afgelopen drie jaar 35 personen overleden aan meningokokken W. dat is hoog voor een infectieziekte, vindt Van Vliet.

Hoe krijg je de ziekte en wat zijn de symptomen?

De besmetting verloopt via de lucht, bijvoorbeeld als iemand hoest of niest, of door mond-op-mondcontact. In het begin lijkt een besmetting sterk op een gewone griep of zware verkoudheid. Krijgt een patiënt last van nekstijfheid en hoge koorts en/of raakt hij of zij verward, dan kan dat op een meningokokken wijzen. Bij heel jonge kinderen is ‘luierpijn’ een alarmerend signaal. Kinderen beginnen dan hard te huilen als hun luier wordt verschoond. In het meest ernstige geval krijgt een patiënt paarse of rode puntjes op de huid, het symptoom van inwendige bloedingen die snel een dodelijke afloop kunnen hebben.

Peuters van 14 maanden en tieners tussen de 14 en 18 kunnen een vaccinatie halen. Lopen volwassenen geen risico?

Dat lopen ze wel. Iedereen kan de ziekte krijgen. Maar relatief zitten de meeste patiënten in de groep 15 tot en met 19-jarigen. Tussen januari 2015 en juli 2018 werden 25 jongeren ziek. Kinderen onder de 5 jaar zitten daar met 18 patiënten niet ver onder. Maar een piek is ook te zien bij de 55 tot 59-jarigen waar de afgelopen jaren 20 personen de ziekte kregen. Waarbij aangetekend dat er veel meer 55 tot 59-jarigen zijn dan tieners en kinderen onder de 5, dus relatief lopen ouderen minder risico.

Waarom ligt de nadruk op vaccineren van scholieren?

Dat heeft drie redenen. De eerste: de besmettingen komen nu eenmaal het meeste voor in deze groep. De tweede en belangrijkste reden: zij zijn de bron voor de verspreiding. “Wil de bacterie zich handhaven in een groep, dan moet hij overspringen naar iemand die er nog niet in aanraking mee is geweest”, zegt Van Vliet. “Als een groep dicht op elkaar zit en elkaar zoent, dan kan een bacterie zich veel beter in zo’n groep handhaven en dooft het niet vanzelf uit. Dat is precies het geval bij tieners. Als je jongeren vaccineert, dan raken ouderen die bacterie ook kwijt omdat de haard opdroogt. Dat is eerder ook gebeurd met meningokokken C toen we gingen vaccineren. We hopen nu op hetzelfde effect.”

Dat betekent volgens Van Vliet wel dat de ziekte nog een tijdje nieuwe slachtoffers kan maken voordat de bacterie weg is. “Je verwacht een snelle daling in de groep die wordt gevaccineerd, maar bij andere groepen kan het best een aantal jaar duren voordat het aantal besmettingen afneemt.”

Dan de derde reden: schaarste. Er is maar een beperkte hoeveelheid van het vaccin beschikbaar. Omdat er te weinig is voor de gehele bevolking, moet de overheid kiezen. Volwassenen inenten heeft wel nut, maar alleen om henzelf te beschermen. Omdat zij niet de haard zijn, heeft het geen invloed op de verspreiding van de bacterie.

Stel nu dat je je als volwassene toch wil vaccineren, kan dat dan?

Ja, dat kan wel, maar iedereen die geen oproep heeft gehad voor het vaccinatieprogramma, moet wel zelf betalen. Daarbij is het is volgens Van Vliet een beetje een loterij wie wel en geen prik krijgt. “We krijgen er veel vragen over”, zegt Van Vliet. “Je kunt naar de huisarts gaan of naar de GGD, maar het is niet zeker of er vaccin voorradig is. Als iedereen nu naar zijn huisarts gaat, is het vaccin er in een dag doorheen.”

Let wel: dan gaat het alleen over het vaccin dat op de vrije markt verkrijgbaar is. Apothekers en GGD’en kopen het in via de groothandel. De overheid koopt in via het rijksvaccinatieprogramma. Dat gaat in veel grotere hoeveelheden zodat er voldoende is voor de groep die een oproep krijgt.

Koolhydraatarm dieet? Grote kans dat je korter leeft (Bron: Manners)

Geplaatst op
Voedringspatroon

Hou je een koolhydraatarm dieet lang genoeg vol, dan zal je aardig wat kilo’s kwijtraken.

Voordat je er fanatiek mee verder gaat of start, is het misschien zinvol om heel even te focussen op de langetermijneffecten; uit onderzoek blijkt dat het mogelijk net ietsje minder gezond is dan je wellicht denkt.

Voordat je naar conclusies gaat – dit was geen twee minuten durende enquête uitgevoerd door biologie stagiaires. Deze studie, gefinancierd door het National Institute Of Health in Amerika, keek naar gegevens die teruggaan tot de jaren ’80 en dient als waarschuwing voor degenen die geen of weinig koolhydraten eten.

De studie, gepubliceerd in de Lancet Journal of Public Health, toonde aan dat het vervangen van koolhydraten door dierlijke eiwitten en vetten de levensverwachting inkort met maximaal vier jaar. Het vervangen van de koolhydraten in de spaghetti door dierlijke alternatieven kent dus een hoge prijs.

Minder koolhydraten is goed, maar te weinig is dodelijk

Onderzoekers stelden vast dat zowel hoge als lage percentages koolhydraatarme voeding geassocieerd werden met verhoogde mortaliteit, met een minimaal risico bij 50-55 procent inname van koolhydraten. Het is dus eigenlijk vrij simpel: het verminderen van koolhydraten is goed, maar doe het wel met beleid.

Voor mensen die het merendeel van hun koolhydraten vervangen door dierlijke eiwitten en vetten (zoals lamsvlees, rundvlees, varkensvlees en kip), hebben de onderzoekers slecht nieuws: dit type dieet werd gerelateerd aan een kortere levensduur. Dit in tegenstelling tot degenen die het grootste deel van hun eiwitten en vet haalden uit ‘groenten, noten, pindakaas en volkoren brood’. Zij bleken een hogere levensverwachting te hebben. Het zogenoemde carnivoordieet is dus een slecht idee.

Plantaardige eiwitten en vetten zijn beter

Onderzoekers concludeerden ook dat de aard van de voeding, de relatie tussen de inname van de hoeveelheid koolhydraten en levensverwachting beïnvloedt. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, vervang dan niet alles met vlees. Easy! zijn deze tien zakenWat je ook absoluut niet moet doen als je wil afvallen, .