Gezond zwanger

Vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom de zwangerschap (Bron: Linda.nl)

Het is zó belangrijk, maar toch is er weinig actuele informatie over: het gebruik van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek van het RIVM dinsdag blijkt dat een groot deel van de zwangere vrouwen het pilletje niet slikt. FOLIUMZUUR Dit terwijl de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind daarmee wél kan worden … Verder lezen Vrouwen slikken te weinig foliumzuur rondom de zwangerschap (Bron: Linda.nl)

Zwanger

‘Revolutionair’ onderzoek onthult oorzaak hartfalen bij zwangere vrouwen (Bron: RTVNoord)

'Revolutionair' onderzoek onthult oorzaak hartfalen bij zwangere vrouwen Het UMCG heeft een nieuwe onderzoekstechniek ontwikkeld waarmee hartcellen kunnen worden gekweekt uit huidcellen. Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort vrijwel onmogelijk, maar door deze techniek kan het wel. Onderzoeker Martijn Hoes van het UMCG promoveert woensdag op dit onderwerp. Hij deed onderzoek naar … Verder lezen ‘Revolutionair’ onderzoek onthult oorzaak hartfalen bij zwangere vrouwen (Bron: RTVNoord)

Nieuw leven

Onderzoekers waarschuwen voor risico’s wereldwijde verdubbeling keizersnedes (Bron: De Volkskrant)

Onderzoekers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad Internationale wetenschappers analyseerden gegevens van bevallingen in 2015 in 169 landen. Ze stelden vast dat het aantal geboortes met een keizersnede een … Verder lezen Onderzoekers waarschuwen voor risico’s wereldwijde verdubbeling keizersnedes (Bron: De Volkskrant)

Een sterretje aan de hemel

Groot onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen stilgelegd: 11 baby’s overleden (Bron: Welingelichtekringen)

De studie die plaatsvond in tien Nederlandse ziekenhuizen is per direct stilgelegd. De vrouwen hadden last van een slecht functionerende placenta en kregen daarom het middel sildenafil toegediend, beter bekend als viagra. Van de 93 zwangere vrouwen die deelnamen aan de studie kregen er zeventien een baby met een longaandoening. Daarvan overleden er elf. Van … Verder lezen Groot onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen stilgelegd: 11 baby’s overleden (Bron: Welingelichtekringen)

Gezond zwanger

‘Pas op met gebruik lithium in eerste trimester zwangerschap’ (Bron: Nu.nl)

Het gebruik van het middel geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij kinderen, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry. Lithium wordt gebruikt om een bipolaire stoornis te onderdrukken. In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de zwangere vrouwen een bipolaire stoornis en 70 procent hiervan … Verder lezen ‘Pas op met gebruik lithium in eerste trimester zwangerschap’ (Bron: Nu.nl)