Aantal keren dat euthanasie wordt verleend blijft stijgen (Bron: Trouw.nl)

Geplaatst op
Stervensbegeleiding

In 2017 verleenden artsen euthanasie aan 6585 mensen. Dat zijn er vijfhonderd meer dan in het jaar ervoor. Deze stijging is vergelijkbaar met die tussen 2015 en 2016, zo blijkt uit de jaarcijfers van de regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE).

In veruit de meeste gevallen is de euthanasie zorgvuldig uitgevoerd. Twaalf keer was dat niet het geval. Eerder werd al bekend dat het Openbaar Ministerie in vier gevallen nader onderzoek doet. Volgens de voorzitter van de RTE, Jacob Kohnstamm, leeft de hardere opstelling van het OM sterk bij artsen. Hij vraagt zich af of artsen niet terughoudender worden nu het OM zich actiever met euthanasie bemoeit.

Nieuwe code

Kohnstamm presenteerde bij de jaarcijfers ook een nieuwe code voor artsen die euthanasie uitvoeren bij ouderen met vergevorderde dementie. Deze artsen moeten voortaan altijd naar de RTE om hun besluit toe te lichten.

Deze euthanasiecode is een vernieuwing van de oude Code of Practice uit 2015. In de nieuwe code is meer aandacht voor premedicatie, de medicijnen die iemand slikt voorafgaand aan euthanasie om pijn te stillen en rustiger te worden. Ook passages over psychiatrie zijn aangepast.

Patiënten met een psychiatrische aandoening zijn voor artsen de meest complexe groep om euthanasie bij te verlenen. Voortaan moet in zulke gevallen altijd om het oordeel van een psychiater worden gevraagd. In de praktijk gebeurde dat al, nu staat het ook zwart op wit. In 2016 overleden zestig patiënten door euthanasie, vorig jaar waren dat er 83.