‘Revolutionair’ onderzoek onthult oorzaak hartfalen bij zwangere vrouwen (Bron: RTVNoord)

Geplaatst op
Zwanger

‘Revolutionair’ onderzoek onthult oorzaak hartfalen bij zwangere vrouwen

Het UMCG heeft een nieuwe onderzoekstechniek ontwikkeld waarmee hartcellen kunnen worden gekweekt uit huidcellen. Onderzoek naar hartziekten op celniveau was tot voor kort vrijwel onmogelijk, maar door deze techniek kan het wel.

Onderzoeker Martijn Hoes van het UMCG promoveert woensdag op dit onderwerp. Hij deed onderzoek naar hartfalen bij zwangere vrouwen. Met de nieuwe celtechniek bewees hij dat de oorzaak van het hartfalen te wijten is aan het vetzuurmetabolisme in het hart. Het UMCG noemt de nieuwe methode revolutionair.

Onvoldoende bloed

‘Over hartfalen bij vrouwen is tot nu toe heel weinig bekend. Meer kennis daarover kan helpen bij vroegtijdig herkennen van hartfalen’, zegt Hoes. Bij hartfalen is de hartspier niet meer in staat voldoende bloed door het lichaam te pompen.

De nieuwe onderzoeksmethode biedt veel mogelijkheden, stelt de promovendus. ‘Je kunt niet even een paar celen uit de hartspier halen om te onderzoeken,’ legt Hoes uit. ‘Dat kan voor veel andere weefsels wel, maar bij het hart is dat niet wenselijk.’

Elk type cel kweken

Dankzij nieuwe technieken kon Hoes nu wel hartcellen onderzoeken. ‘We zijn inmiddels in staat om huidcellen om te zetten in stamcellen en die weer te kweken tot elk type cel; dus ook tot hartcel.’

‘Een gezond hart komt aan energie door vet te verbranden. Als het hart in de problemen komt – bij ziekte – gaat het hart over op verbranding van suiker. Dat is minder efficiënt op de lange termijn en leidt dan ook al gauw tot hartfalen.’

Tijdens een zwangerschap wordt de verbranding van vet extra gestimuleerd. ‘Bij de vrouwen met hartfalen gebeurt dat ook, maar om de één of andere reden lukt het niet dat vet daadwerkelijk te verbranden, dus wordt alsnog suiker gebruikt.’

Vroege diagnose

Het onderzoek van Hoes heeft vooral tot doel om beter te begrijpen waarom sommige vrouwen hartfalen krijgen rond hun zwangerschap en uiteindelijk te komen tot een betere diagnose en behandelingen.

‘We weten dat hartfalen bij deze patiënten terugkomt bij elke zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Vroege diagnostiek en goede behandeling kan daarmee problemen rondom de bevalling voorkomen.’

Vijf tekenen dat je een tekort hebt aan vitamine B12 (Bron: Welingelichtekringen)

Geplaatst op

Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, melk, eieren en vis. Wie een tekort heeft zal daar in het begin weinig van merken. Toch geeft je lichaam een aantal subtiele signalen af.

1. Je smaak
De helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest smaakpapillen en krijgt daardoor een veranderde smaak. Ook kan je tong glad en zwaar aan voelen.

2. Tintelingen
Tintelingen in je handen en voeten, maar ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen wijzen op een tekort aan B12.

3. Evenwicht
Je evenwicht kan verstoord raken als je te weinig van de vitamine binnenkrijgt. Je kunt je duizelig voelen of snel struikelen.

4. Geheugen
Omdat een B12-tekort neurologische gevolgen kan hebben, kun je last krijgen van verwardheid of vergeetachtigheid.

5. Stress
Je moet snel huilen en voelt je vaak gestrest. Soms kun je zelfs depressief worden. Je denkt dan vaak aan een psychische oorzaak, maar het kan ook komen door een tekort aan B12.

Kabinet moet onderzoek doen naar wiet voor kinderen (Bron: Telegraaf)

Geplaatst op
Wiet haalt de scherpe kantjes ervan af

Ook de ChristenUnie gaf groen licht. Dit tot grote verbazing van CDA-Kamerlid Slootweg. „CU stemt voor experimenten met medicinale cannabis voor kinderen? Echt totaal verbijsterd”, liet hij zich ontvallen.”

CU snapt op haar beurt niet dat het CDA plan niet steunt. „Ouders van kinderen met epilepsie vragen om dit onderzoek. Ze zijn opzoek naar geneesmiddelen die mogelijk werken”, reageert een woordvoerder. Alleen CDA en SGP stemden tegen het cannabisplan.

Voor volwassenen is medicinale wiet al verkrijgbaar als ze bepaalde aandoeningen hebben. Het wordt geteeld in door de overheid gereguleerde kwekerijen.

Deze mediwiet zit niet in het basispakket, omdat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat het ook echt werkt. D66 wil deze impasse met een tweede door de Kamer aangenomen wietplan doorbreken. Het kabinet moet daardoor gericht wetenschappelijk onderzoek gaan doen naar de effectiviteit van medicinale cannabis.

Mediwiet wordt geregeld gebruikt om pijn te bestrijden, of om misselijkheid weg te nemen van mensen die chemotherapie ondergaan. Mensen met epilepsie zeggen minder aanvallen te krijgen als ze het gebruiken. Vaak wordt het in de vorm van olie verstrekt. Een paar druppels op de tong zijn voldoende.

„Bij sommige mensen helpen morfine of andere pijnstillers niet, alleen cannabis verlicht de pijn die ze anders 24 uur per dag hebben”, zegt D66’er Bergkamp. „Deze mensen zijn tientallen tot een paar honderd euro per maand kwijt aan medicinale cannabis. Hopelijk kan door goed gericht wetenschappelijk onderzoek het Zorginstituut bepalen dat medicinale cannabis kan worden toegelaten tot het basispakket.”

Geplaatst op
Hoe is jouw nachtrust?

Dat blijkt uit een onderzoek van patiëntenplatform hart.volgers.org. “De trekkrachten die ontstaan aan de hartspier in zijligging zijn mogelijk de verklaring”, aldus cardioloog Lukas Dekker van hart.volgers.org, die in Bordeaux ook onderzoek doet naar verklaringen voor hartritmestoornissen.

Zijslapers hebben vaker hartritmestoornis 

Uit het onderzoek dat Hart.volgers.org organiseerde blijkt dat 30% van de respondenten die op hun linker of rechter zij slapen last hebben van hartritmestoornissen. Van de mensen die op hun buik of rug slapen geeft slechts 19% aan last te hebben van hartritmestoornissen, wat statistisch significant minder is.  Aan het onderzoek deden bijna 500 mensen vrijwillig mee. Er werd geen belangrijk verschil vastgesteld tussen het slapen op de linker of rechter zij. “Deze resultaten passen in het nieuwe idee dat rek op het hartweefsel belangrijk is voor het ontstaan van ritmestoornissen.” zegt Lukas Dekker, cardioloog van hart.volgers.org. “Maar, er is nog veel onderzoek nodig en het is zeker nog te vroeg om mensen te adviseren om niet op hun zij te slapen; dat kun je hieruit niet concluderen.”

Trekkrachten aan het hart

“Dit zijn zeer interessante uitkomsten.” zegt Lukas Dekker, “Tot nu toe gaan we ervan uit dat ritmestoornissen ontstaan door problemen in de prikkelgeleiding, een puur elektrisch probleem. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat rek in het hart van grote invloed is op het ontstaan van ritmestoornissen. Het hart is in je lichaam opgehangen aan de longaderen. Wanneer je op je zij gaat liggen, maakt niet uit links of rechts, dan kan er ten gevolge van de zwaartekracht een trekkracht ontstaan bij die ophanging. Dat is exact een gebied waar boezemfibrilleren, de meest voorkomende ritmestoornis bijna altijd ontstaat.” In Bordeaux geeft Dekker leiding aan een onderzoek naar de invloed van mechanische factoren op hartritmestoornissen.

Week van het Hartritme

Hartritmestoornissen zijn één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. Ongeveer 10% van de 65+-ers heeft er last van. Hartritmestoornissen leiden tot klachten, beperkingen in het dagelijks leven. Ook creëren hartritmestoornissen verhoogde risico’s op herseninfarcten. Hartritmestoornissen hebben een grote impact op het leven van patiënten en hun omgeving.

Daarom besteedt hart.volgers.org hier jaarlijks in de Week van het Hartritme aandacht aan. Dit jaar wordt de Week van het Hartritme georganiseerd van 18 t/m 22 juni. De Week van het Hartritme wordt dit jaar in intensieve samenwerking met cardiologen, thorax-chirurgen en andere topexperts uit het OLVG Amsterdam vormgegeven. Tijdens de Week van het Hartritme wordt onder andere aandacht besteed aan het voorkomen, de herkenning, de diagnostiek, de behandeling van en het leven met hartritmestoornissen.

Vragen over hartritmestoornissen?

Iedereen die vragen heeft over hartritmestoornissen kan deze vragen op hart.volgers.org stellen aan medisch experts. Ook kunnen op hart.volgers.org ervaringen gedeeld worden met andere mensen. Tijdens de Week van het Hartritme worden diverse online en offline activiteiten georganiseerd waar de gelegenheid is om vragen te stellen. Ga voor meer informatie over de Week van het Hartritme naar www.weekvanhethartritme.nl

Over hart.volgers.org

Hart.volgers.org is een social media omgeving waarin hartpatiënten en hun naasten informatie kunnen delen en vragen kunnen stellen aan medisch experts zoals cardiologen en thoraxchirurgen.

De medici zijn continu beschikbaar en aanwezig in de social media omgeving van  hart.volgers.org, waardoor de kwaliteit van informatie gewaarborgd is.

Hart.volgers.org is door een groep cardiologen en thorax-chirurgen ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de zorg maximaal transparant moet zijn en de ambitie om de best mogelijke zorg voor patiënten te organiseren. Naast technologisch en wetenschappelijk hoogstaande zorg is daarbij naar onze overtuiging communicatie over ziekte, behandeling, en genezingservaring belangrijk. Moderne media kunnen daarbij een belangrijk verbindend middel zijn, met name wanneer de aanwezigheid van top-experts de kwaliteit van de informatie garandeert.

Waarschuwing: drink geen ‘superwater’ (Bron: AD)

Geplaatst op
Superwater

Superwater is een vloeistof die zou ontstaan als je druppels van drinkbaar waterstofperoxide oplost in water. Het goedje zou helpen om meer zuurstof binnen te krijgen. En zuurstof heb je nodig, zegt bijvoorbeeld de Amerikaan Cal Streeter. Zijn video’s worden veel gelezen en gedeeld. Het spul maakt je lichaam alkalisch, beweert hij. Ook op de Nederlandse site van iemand die zichzelf Pi noemt en ‘de waarheid zoekt’, staat dat het goed is voor je gezondheid. Wel rustig opbouwen, is het advies daar.

,,Flauwekul”, zegt Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij. ,,In de geneeskunde gebruikt men wel waterstofperoxide om te spoelen bij keelpijn, maar om het te adviseren als middel tegen alle kwalen, dat is kwakzalverij.”

,,Ik hoop niet dat mensen dergelijke adviezen serieus nemen”, reageert expert Voeding & gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. ,,Waterstofperoxide is een chemische verbinding die in geconcentreerde vorm kan zorgen voor irritatie van luchtwegen en huid en zelfs voor brandwonden. Dat staat ook op de International Chemistry Safety Card voor waterstofperoxide.”

Gevaarlijk

Postma-Smeets ziet het nut van het drinken van superwater niet. ,,Ik ken geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat het drinken van verdund waterstofperoxide enig voordeel voor de gezondheid heeft. Het is gevaarlijk om dit aan te bevelen en is vergelijkbaar met aanraden om chloor te drinken.”

Het gaat bij dit ‘superwater’ niet om de waterstofperoxide die je bij de drogist haalt. Daarin zit maar 1 tot 3 procent H2O2 in. In de versie die ‘gezond’ zou zijn, gaat het om een sterkere versie van 35 procent. Het spul is in Nederland sinds 2014 niet verkrijgbaar voor particulieren, laten Co en Lia Keizer van Voedingisgezondheid op hun site weten, maar ze geven op hun site advies over hoe je het spul kunt kopen.

Leven

In Nederland promoot ook Greaterzense het drinken van druppels waterstofperoxide in water. ‘Waterstofperoxide is water en zuurstof. Ozon/ zuurstof/ waterstofperoxide kan veel klachten oplossen!’ valt op de site te lezen. ‘Simpel gezegd is het dus water met een zuurstofmolecuul. Een 100 procent natuurlijk middel. Bedenk dat mensen maanden zonder voedsel kunnen en ook vele dagen zonder water, maar we kunnen maar enkele minuten leven zonder zuurstof!’
Ook Gretta en Mike, die Nederland naar eigen zeggen ‘het gezondste land van de wereld’ willen maken, zweren bij het spul. ‘Nog beduidend weinig mensen zijn bekend met de heilzame werking van waterstofperoxide voor vele, zo niet alle ziekten die er bestaan, beloven zij op hun site Leefbewust over het ‘wondermiddel’.

Een wondermiddel is het zeker niet, zegt Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij. ,,Ze bedenken telkens weer wat anders.” Waarschuwingen klonken al een tijdje vanuit Amerika. Op de medische website Webmd staat dat het drinken van ‘superwater’ kan leiden tot een hartaanval, een herseninfarct of zelfs de dood.

Scheuren in je maag

Als je dit spul drinkt in hoge concentratie kan het inderdaad schadelijke gevolgen hebben, zegt toxicoloog Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht. ,,Dan krijg je brandwonden en gasvorming doordat de waterstofperoxide reageert met het weefsel. Door het zuurstofgas dat ontstaat kunnen je maag en darmen opzwellen en daarvan kun je scheuren in je maag en darmen krijgen.”