Doorbraak in behandeling melanoom (Bron: RTLNieuws)

Geplaatst op
Pink Ribbon

Artsen van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) deden er een jaar lang onderzoek naar.

Bij 75 procent van de patiënten die behandeld werden met het immuunmiddel pembrolizumab kwam de ziekte na een jaar niet terug. Bij degenen die een placebo ontvingen, was dat 61 procent. Het risico op terugkeer van de kanker onder de mensen die het middel kregen, was 43 procent kleiner.

Duizend patiënten

Volgens chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi van het AVL deden wereldwijd meer dan duizend patiënten mee aan het onderzoek. “Het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam zijn eigen cellen activeert die kankercellen aanvallen. De deelnemers lagen elke drie weken aan een infuus.” Toch kwam de ziekte bij een aanzienlijk deel van de patiënten binnen een jaar terug. Van Akkooi spreekt over een ‘preventief, aanvullend’ middel.

De prijs van het medicijn maakt een grootschalige invoering van de behandeling moeilijk. Het zou gaan om een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro per patiënt per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoeken of het middel vergoed kan worden.

Knobbel in je nek

Een melanoom is een van de meest agressieve vormen van kanker. In 2017 werd de ziekte bij rond de 6700 mensen ontdekt. Ongeveer 800 mensen overleden aan een melanoom.

Artsen constateerden de ziekte bij Thomas van der Ploeg in 2005. “Ik zat op een terras toen mijn vriendin een knobbel in mijn nek zag. Het bleek een melanoom te zijn. De kanker was uitgezaaid naar mijn lymfeklier. Mijn leven stond ineens stil.”

Thomas onderging toen naar eigen zeggen ‘een rollercoaster van scans en operaties’. “Het kwartje viel de goede kant op nadat ik drie jaar geleden met een studie meedeed waarin pembrolizumab werd getest. Nu gaat het heel goed met me. Ik voel me sterk, heb een gezin en we verwachten nu ook een tweede kind. Dankzij wat ik heb meegemaakt, leef ik bewuster dan voor de diagnose.”

Rijnstate maakt zelf stof om terugkeer prostaatkanker snel te ontdekken (Bron: Medical Facts)

Geplaatst op
Prostaatkanker

Sinds kort maakt Rijnstate zelf het benodigde Gallium PSMA, waardoor er korte wachttijden zijn en we sneller kunnen starten met een gerichte behandeling bij terugkeer prostaatkanker.

Hoe werkt Gallium PSMA?

Gallium PSMA is een licht radioactieve stof die zeer gevoelig is voor tumorcellen van de prostaat. De stof koppelt zichzelf aan prostaatkankercellen. Als er uitzaaiingen zijn, laat de scan precies zien waar de kankercellen zich bevinden. Hierdoor is een snelle en gerichte behandeling mogelijk, wat een betere prognose voor de patiënt geeft.

Waarom zelf maken?

Voorheen kwam het Gallium PSMA uit Nijmegen. De stof verliest echter al snel z’n radioactiviteit: elke 68 minuten bevat de stof 50 procent minder radioactiviteit. Rijnstate maakt nu zelf de benodigde Gallium PSMA. Patiënten kunnen daardoor sneller terecht voor een PET-scan met deze stof. Voor de productie van Gallium PSMA is een vergunning verleend en een zware loodkast van 2.000 kilo geplaatst waarin de stof gemaakt wordt. De bereiding gebeurt volledig automatisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Voor wie?

De Gallium PSMA PET-scan is een uitkomst voor patiënten die eerder behandeld zijn voor prostaatkanker, bijvoorbeeld met bestraling of een operatie. Bij hen wordt de PSA-waarde in de gaten gehouden bij controles. PSA is een eiwit in de prostaat. Als deze PSA-waarden verhoogd zijn, kan dat erop wijzen dat de prostaatkanker terug is. Op dat moment kan er een PET-scan gedaan worden met Gallium PSMA. Nucleair geneeskundige Ton Rijnders: “Doordat we zelf het Gallium PSMA maken, kunnen we onze patiënten flexibeler inplannen en houden we korte wachttijden voor het maken van deze PET-scan.” Vervolgens kan er een gerichte behandeling gezocht worden.

Patiënten uit heel Gelderland

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Per jaar krijgen circa 12.000 mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben en bijna 3.000 mannen sterven hieraan. Rijnstate is een van de grootste prostaatkankercentra van Nederland. De operatieve behandeling van prostaatkanker gebeurt in Rijnstate met behulp van een operatierobot. Mede door deze expertise sturen ziekenhuizen uit Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Winterswijk en Ede hun patiënten voor een prostaatkankeroperatie naar Rijnstate. Daarnaast werkt Rijnstate op het gebied van kanker samen met Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede) onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch Centrum.

Meer Nederlanders laten poep checken op kanker (Bron: Skipr.nl)

Geplaatst op
Ontlasting

Laat jij je ook onderzoeken op kanker?

Met een zogeheten occultbloedtest kan de aanwezigheid van kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting worden opgespoord. Afhankelijk van de uitkomst kan bepaald worden of vervolgonderzoek nodig is naar darmkanker.

Oorzaken

Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere oorzaken. Een ‘colonoscopie’, ofwel een inwendig onderzoek van de dikke darm, is een methode om daarover duidelijkheid te geven. Vorig jaar gaf 3 procent van de bevolking aan in het afgelopen jaar zo’n onderzoek naar darmkanker te hebben laten doen.

Gezondheidsinstituut RIVM begon in 2014 met het gefaseerd invoeren van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De bedoeling is uiteindelijk alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar hiervoor iedere twee jaar worden uitgenodigd. (ANP)

Nationale Diabetes Challenge in Amersfoort (Bron: destadamersfoort.nl)

Geplaatst op
diabetes

De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes mogen meedoen. Er wordt rekening gehouden met verschillende niveaus. Alle deelnemers aan de Challenge kunnen in september meewandelen met een landelijke feestelijke finale op het Diabetes Challenge Festival. Tijdens de Challenge werken de deelnemers toe naar een bepaalde afstand. Dit kan 5, 10, 15 of zelfs 20 kilometer zijn.

Indien u meer informatie wenst over de Nationale Diabetes Challenge, of aanwezig wil zijn op de informatiebijeenkomst dan kunt u contact opnemen met Heleen Zuiderduin via buurtsportcoach@sro.nl en telnr. 06-17455323

Al jaren ziek, maar niemand die weet wat je hebt (Bron: RTVUtrecht.nl)

Geplaatst op
Zeldzameziektedag

Vooral kinderen hebben te maken met zeldzame aandoeningen. Per jaar komen ruim 14.000 van hen te overlijden. In Europa wordt een aandoening als zeldzaam aangemerkt als minder dan één op de 2.000 mensen patiënt is.

SYNDROOM

Het gaat volgens het Zeldzame Ziektenfonds bijvoorbeeld om het Marshall-Smith Syndroom dat slechts enkele kinderen in Nederland treft. Zij hebben onder andere problemen met groei, voeding en ademhaling en hebben een mentale en fysieke ontwikkelingsachterstand.

KANKER

Sommige zeldzame aandoeningen behoren tot een ‘bekende’ aandoening zoals kanker, maar dan in zeldzame vorm. Het Ewing-sarcoom is bijvoorbeeld een zeldzame kanker die bottumoren veroorzaakt bij kinderen en jong volwassenen. Ook veel spierziekten, stofwisselingsziekten en taaislijmziekte vallen onder de noemer zeldzame ziekte.

STELLEN DIAGNOSE

“Het stellen van de juiste diagnose blijkt vaak moeilijk”, zegt Cor Oosterwijk van De Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP). “Er zijn 7.000 zeldzame aandoeningen. Meestal is het tasten in het duister.”

ERFELIJKHEID

Specialisten herkennen de aandoening soms simpelweg niet. Ze komen zo’n ziekte vaak maar één of twee keer in hun carrière tegen. “Vorige week sprak ik een vrouw van wie de dochter een zeldzame ziekte bleek te hebben”, vertelt Oosterwijk. “De moeder kwam er daardoor achter waar haar eigen klachten vandaan kwamen. Haar huisarts had altijd gezegd: dit kan het nooit zijn, want dit is zo’n zeldzame ziekte, die heb je vast niet. Maar als elke arts zo praat, kom je niet verder natuurlijk. Erfelijkheid speelt sowieso een grote rol. Ongeveer 80 procent van de zeldzame ziektes is genetisch.”

Zorgverzekeraars vergoeden de meeste aandoeningen, maar sommige medicijnen moeten mensen nog altijd zelf betalen. “Helaas maken zorgverzekeraars zich niet al te veel zorgen over zeldzame ziektes. Voor hun zijn het kleine aantallen en zegt het op het totale budget van de gezondheidszorg niet veel. Maar ze zouden zich eigenlijk veel grotere zorgen moeten maken.”