Hooikoorts

Hooikoortspatiënten kunnen extra klachten verwachten in het weekend (Bron: Nu.nl)

Hooikoortspatiënten zouden er daarom goed aan doen om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op "erg ongunstige condities".

Dat melden Weeronline, Wageningen University en het LUMC. "Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, omdat de piek van het graspollenseizoen dit weekend begint", stellen de weerdeskundigen.

Vanaf zaterdag wordt er warm, zonnig en droog weer voorspeld. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht. In combinatie met luchtvervuiling is de kans op klachten groot.

De piek van het seizoen houdt aan tot eind juni, tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen. De warme mei- en aprilmaanden hebben ervoor gezorgd dat deze piekperiode zich ook negen tot veertien dagen eerder aandient dan gewoonlijk.

De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten.

Last van hooikoorts?

Hooikoortsradar: bekijk welke pollen nu actief zijn (Bron: Gezondheidsnet)

Heb je hooikoorts?

Dan wil je graag weten wanneer je van welke pollen klachten kunt krijgen. En hoe erg die klachten zullen zijn.
Een hooikoortsradar geeft inzicht en kan je helpen bij het herkennen van bepaalde pollen, zoals boom-, gras- en onkruidpollen. Zo weet jij precies wanneer je buiten kunt sporten, wandelen of picknicken.
Als je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Je kunt dan last hebben van een jeukende of verstopte neus, jeukende, tranende of branderige ogen en een droge en branderige keel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is in verschillende seizoenen actief. Zo is de berkenpol al tussen maart en mei actief en grassoorten tussen mei en september.

Hooikoortsradar

Een handig hulpmiddel is een hooikoortsradar. Met een hooikoortsradar leer je de verschillende pollen die hooikoortsklachten veroorzaken te herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld berkenpollen vermijden als deze actief zijn.

 Er zijn online verschillende hooikoortsradars te vinden, zowel voor desktop als mobiel. Een app is natuurlijk het handigst, omdat je – voordat je naar buiten wilt – even snel wilt kijken welke pollen op dat moment actief zijn en hoe erg je klachten zullen zijn.

hooikoortsradar
Bron: Hooikoortsradar.nl

Hooikoortsradar.nl

Op hooikoortsradar.nl is een actueel overzicht te vinden van de hooikoortsintensiteit in heel Nederland. Ook is er een meerdaagse verwachting beschikbaar. In de app is er ook een gemiddelde klachtenscore en een grafiek van de pollenconcentratie van de op dat moment meest allergene boom of plant te zien. Verder kun je zelf aangeven hoeveel last je momenteel van hooikoorts hebt. Je krijgt dan een terugkoppeling van alle meldingen op die dag, zodat je je klachten kunt vergelijken met het algemene beeld.

Er is zowel een gratis app als een betaalde variant voor Android en iOS. De gratis versie bevat advertenties, de betaalde niet. Wil je een logboek bijhouden van jouw klachtenpatroon? Dan is de app van Pollennieuws daar geschikt voor. Hooikoortsradar.nl werkt samen met Pollennieuws, Buienradar en het Elkerliek ziekenhuis.

Hooikoortsklachten komen vroeg dit jaar. (Bron: Telegraaf)

Mensen met een allergie voor Elzenpollen moeten de komende weken rekening houden met hooikoortsklachten en eventueel hun voeding aanpassen. Door de zeer hoge temperaturen komen de meeste van de naar schatting 27 miljoen elzen in Nederland binnenkort al in bloei, ongeveer een maand eerder dan normaal. Dat meldt de website Nature Today zondag.

In december stonden de elzen, die oorspronkelijk uit de Kaukasus komen, al in bloei. De piek wordt verwacht rond 6 februari. Volgens tellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) liep de concentratie Elzenpollen in de laatste week van vorig jaar al op tot ruim 70 pollen per kubieke meter lucht.

Hazelaars

Mensen met een allergie voor Elzenpollen hebben mogelijk al klachten gehad, zeker als ze ook gevoelig zijn voor pollen van hazelaars. Deze bloeiden de afgelopen weken eveneens volop en ook veel vroeger dan gemiddeld.

Het is momenteel erg warm voor de tijd van het jaar. Afgelopen woensdag steeg de temperatuur in De Bilt naar 14,4 graden, waarmee de warmste 24 januari werd gemeten sinds de metingen in 1901 begonnen.