Te veel mensen hebben onterecht de diagnose pinda-allergie

Geplaatst op
pinda-allergie

Hardnekkig probleem

Deze angst blijkt in veel gevallen ongegrond. ,,Een pinda-allergie is een hardnekkig probleem. Als je het eenmaal hebt, groei je er in 80 procent van de gevallen niet overheen’’, volgens Erna Botjes, voorzitter van de stichting Voedselallergie. Klachten die kunnen voorkomen bij een pinda-allergie zijn problemen met de maag, luchtweg, darmen, huid en in het ergste geval: een anafylactische shock. Dat is een acute, levensbedreigende reactie op een lichaamsvreemde stof, die kan eindigen in shock.

,,Je ziet dat mensen alles mijden wat ook maar enigszins met pinda’s te maken heeft, uit angst voor een allergische reactie”, zegt Botjes. Maar zijn de risico’s in alle gevallen reëel te noemen? Nee.

Overgediagnosticeerd

In Nederland heeft 1,4 procent van de bevolking een pinda-allergie, of bestaat het vermoeden dat ze een pinda-allergie hebben. Dat zijn 240.000 mensen, sommige van deze mensen hebben zichzelf gediagnosticeerd. Anderen hebben een bloedonderzoek laten doen, en een ander deel heeft vastgesteld dat er sprake is van een pinda-allergie op basis van provocatie.

Bij provocatie eet of drink je het verdachte voedingsmiddel in steeds grotere porties. ,,Dat is de enige manier om erachter te komen in welke mate je last hebt van een pinda-allergie, en in hoeverre je sporen van pinda’s van moet mijden’’, zegt Botjes.

,,Slechts 0,2 procent van de Nederlanders, oftewel 34.000 mensen, reageert op provocatie. De helft reageert op een gehele pinda of meer, de andere helft reageert op zelfs minder dan dat. Dus de sporen van pinda’s. De laatste is de groep die het ernstigste risico loopt.’’

De overige patiënten kunnen heel goed last hebben van iets anders. ,,Dat kan echt van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een pollenallergie, of een schimmel. Punt is: je weet het pas zeker, als je een goede diagnose hebt gesteld.’’

Mosterd na de maaltijd

Uit een onderzoek van 2018 blijkt dat de ergste risicogroep geholpen kan zijn door het toedienen van een bepaalde pinda-proteïne. ,,Deze resultaten zijn mooi, maar er is absoluut geen sprake van genezing. De proefpersonen bleken verdraagzamer te worden voor voedingsmiddelen met pinda. Bij volwassenen werkte het niet. Het onderzoek had wel diverse beperkingen, volgens Botjes.

,,Het voelt een beetje als mosterd na de maaltijd. Je kunt heel goed beleid toepassen voor mensen met een pinda-allergie. Kinderen met ernstige eczeem kunnen in het ziekenhuis vanaf de zestiende week geholpen worden. Door kinderen bloot te stellen aan pinda’s kan 85 procent van de pinda-allergie voorkomen worden .’’

 

Hooikoortspatiënten kunnen extra klachten verwachten in het weekend (Bron: Nu.nl)

Geplaatst op
Hooikoorts

Hooikoortspatiënten zouden er daarom goed aan doen om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op “erg ongunstige condities”.

Dat melden Weeronline, Wageningen University en het LUMC. “Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, omdat de piek van het graspollenseizoen dit weekend begint”, stellen de weerdeskundigen.

Vanaf zaterdag wordt er warm, zonnig en droog weer voorspeld. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht. In combinatie met luchtvervuiling is de kans op klachten groot.

De piek van het seizoen houdt aan tot eind juni, tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen. De warme mei- en aprilmaanden hebben ervoor gezorgd dat deze piekperiode zich ook negen tot veertien dagen eerder aandient dan gewoonlijk.

De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten.

Hooikoortsradar: bekijk welke pollen nu actief zijn (Bron: Gezondheidsnet)

Geplaatst op
Last van hooikoorts?

Heb je hooikoorts?

Dan wil je graag weten wanneer je van welke pollen klachten kunt krijgen. En hoe erg die klachten zullen zijn.
Een hooikoortsradar geeft inzicht en kan je helpen bij het herkennen van bepaalde pollen, zoals boom-, gras- en onkruidpollen. Zo weet jij precies wanneer je buiten kunt sporten, wandelen of picknicken.
Als je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Je kunt dan last hebben van een jeukende of verstopte neus, jeukende, tranende of branderige ogen en een droge en branderige keel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is in verschillende seizoenen actief. Zo is de berkenpol al tussen maart en mei actief en grassoorten tussen mei en september.

Hooikoortsradar

Een handig hulpmiddel is een hooikoortsradar. Met een hooikoortsradar leer je de verschillende pollen die hooikoortsklachten veroorzaken te herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld berkenpollen vermijden als deze actief zijn.

 Er zijn online verschillende hooikoortsradars te vinden, zowel voor desktop als mobiel. Een app is natuurlijk het handigst, omdat je – voordat je naar buiten wilt – even snel wilt kijken welke pollen op dat moment actief zijn en hoe erg je klachten zullen zijn.

hooikoortsradar
Bron: Hooikoortsradar.nl

Hooikoortsradar.nl

Op hooikoortsradar.nl is een actueel overzicht te vinden van de hooikoortsintensiteit in heel Nederland. Ook is er een meerdaagse verwachting beschikbaar. In de app is er ook een gemiddelde klachtenscore en een grafiek van de pollenconcentratie van de op dat moment meest allergene boom of plant te zien. Verder kun je zelf aangeven hoeveel last je momenteel van hooikoorts hebt. Je krijgt dan een terugkoppeling van alle meldingen op die dag, zodat je je klachten kunt vergelijken met het algemene beeld.

Er is zowel een gratis app als een betaalde variant voor Android en iOS. De gratis versie bevat advertenties, de betaalde niet. Wil je een logboek bijhouden van jouw klachtenpatroon? Dan is de app van Pollennieuws daar geschikt voor. Hooikoortsradar.nl werkt samen met Pollennieuws, Buienradar en het Elkerliek ziekenhuis.

Erasmus MC zoekt baby’s voor studie koemelkallergie (Bron: Gezondheid & Co)

Geplaatst op
Kinderen en voeding

Koemelkallergie

Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben samen een product ontwikkeld waardoor de kinderen mogelijk sneller over een koemelkallergie heen  kunnen groeien. Het is een poeder met koemelkeiwitten die op een geprotocolleerde manier zijn verhit waardoor ze  geen merkbare allergische reactie veroorzaken.  Deze verhitte eiwitten  kunnen  het afweersysteem wel ongemerkt laten wennen aan koemelkeiwit, waardoor het kind koemelk eerder gaat verdragen.

Bij circa 3500 baby’s en peuters wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Deze kinderen krijgen direct klachten zodra ze koemelk drinken. Deze klachten kunnen bestaan uit zwelling van bijvoorbeeld de lippen, ogen of gezicht, rode jeukende vlekken, buikkrampen, braken of luchtwegklachten. De behandeling bestaat nu uit een koemelkvrij dieet. Deze kinderen hebben tevens een groter risico op het ontwikkelen van andere voedselallergieën.

Verhitte eiwitten

“De methode van de verhitte eiwitten is niet nieuw”, licht projectleider en wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de Jong van het Erasmus MC toe. “Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld.”

Tot op heden is er eigenlijk geen goede, veilige behandeling van een voedselallergie behalve het vermijden van het voedingsmiddel waarvoor een kind allergisch is. Maar de toediening van verhitte koemelkeiwitten past in een nieuwe behandelwijze die is gebaseerd op een betrekkelijk nieuw inzicht in de allergologie.

“In sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om  dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden allergeen. Op deze manier kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat dit allergeen sneller verdragen wordt, iemand wordt sneller ‘tolerant’.

Verhitte koemelkpoeder

Laboratoriumonderzoek heeft bewezen dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Het ligt klaar voor gebruik. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie daadwerkelijk eerder over hun allergie heen groeien. Voor dit onderzoek zijn 200 kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep  van drie maanden  tot twee jaar.

Kinderen uit het hele land kunnen meedoen omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen. De studie wordt dubbelblind uitgevoerd. Dat wil zeggen dat wetenschappers noch ouders weten welk kind het werkzame poeder krijgt.

 

“De kinderen eten en drinken gewoon wat ze normaal gesproken ook krijgen. Het poeder wordt met een schepje toegevoegd aan de (fles)voeding. Bij het ene kind zal dat het werkzame poeder zijn, bij het andere een placebo. Halverwege de studie volgen provocatietests in beide groepen. Dan dienen we gecontroleerd onbewerkt koemelkeiwit toe en kijken we hoe de kinderen hier op reageren. Zo bestuderen we of de kinderen die het verhitte koemelkpoeder krijgen eerder over hun koemelkallergie heen groeien dan de kinderen die het placebo poeder krijgen.”

Deelname

Deelnemers zijn voor het starten van de studie ongeveer een dag kwijt die ze doorbrengen in het ziekenhuis van hun keuze. Daar worden eerst allerlei testjes gedaan. Meer informatie over de studie en over aanmelding is te vinden op de website.www.erasmusmc.nl/iage

Hooikoortsklachten komen vroeg dit jaar. (Bron: Telegraaf)

Geplaatst op

Mensen met een allergie voor Elzenpollen moeten de komende weken rekening houden met hooikoortsklachten en eventueel hun voeding aanpassen. Door de zeer hoge temperaturen komen de meeste van de naar schatting 27 miljoen elzen in Nederland binnenkort al in bloei, ongeveer een maand eerder dan normaal. Dat meldt de website Nature Today zondag.

In december stonden de elzen, die oorspronkelijk uit de Kaukasus komen, al in bloei. De piek wordt verwacht rond 6 februari. Volgens tellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) liep de concentratie Elzenpollen in de laatste week van vorig jaar al op tot ruim 70 pollen per kubieke meter lucht.

Hazelaars

Mensen met een allergie voor Elzenpollen hebben mogelijk al klachten gehad, zeker als ze ook gevoelig zijn voor pollen van hazelaars. Deze bloeiden de afgelopen weken eveneens volop en ook veel vroeger dan gemiddeld.

Het is momenteel erg warm voor de tijd van het jaar. Afgelopen woensdag steeg de temperatuur in De Bilt naar 14,4 graden, waarmee de warmste 24 januari werd gemeten sinds de metingen in 1901 begonnen.