Voedringspatroon

Koolhydraatarm dieet? Grote kans dat je korter leeft (Bron: Manners)

Hou je een koolhydraatarm dieet lang genoeg vol, dan zal je aardig wat kilo’s kwijtraken.

Voordat je er fanatiek mee verder gaat of start, is het misschien zinvol om heel even te focussen op de langetermijneffecten; uit onderzoek blijkt dat het mogelijk net ietsje minder gezond is dan je wellicht denkt.

Voordat je naar conclusies gaat – dit was geen twee minuten durende enquête uitgevoerd door biologie stagiaires. Deze studie, gefinancierd door het National Institute Of Health in Amerika, keek naar gegevens die teruggaan tot de jaren ’80 en dient als waarschuwing voor degenen die geen of weinig koolhydraten eten.

De studie, gepubliceerd in de Lancet Journal of Public Health, toonde aan dat het vervangen van koolhydraten door dierlijke eiwitten en vetten de levensverwachting inkort met maximaal vier jaar. Het vervangen van de koolhydraten in de spaghetti door dierlijke alternatieven kent dus een hoge prijs.

Minder koolhydraten is goed, maar te weinig is dodelijk

Onderzoekers stelden vast dat zowel hoge als lage percentages koolhydraatarme voeding geassocieerd werden met verhoogde mortaliteit, met een minimaal risico bij 50-55 procent inname van koolhydraten. Het is dus eigenlijk vrij simpel: het verminderen van koolhydraten is goed, maar doe het wel met beleid.

Voor mensen die het merendeel van hun koolhydraten vervangen door dierlijke eiwitten en vetten (zoals lamsvlees, rundvlees, varkensvlees en kip), hebben de onderzoekers slecht nieuws: dit type dieet werd gerelateerd aan een kortere levensduur. Dit in tegenstelling tot degenen die het grootste deel van hun eiwitten en vet haalden uit ‘groenten, noten, pindakaas en volkoren brood’. Zij bleken een hogere levensverwachting te hebben. Het zogenoemde carnivoordieet is dus een slecht idee.

Plantaardige eiwitten en vetten zijn beter

Onderzoekers concludeerden ook dat de aard van de voeding, de relatie tussen de inname van de hoeveelheid koolhydraten en levensverwachting beïnvloedt. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, vervang dan niet alles met vlees. Easy! zijn deze tien zakenWat je ook absoluut niet moet doen als je wil afvallen, .

Voedringspatroon

Superfoods en rauwe groenten: zijn deze trends wel écht gezond? (Bron: Limburger)

Het zou allemaal voordelen voor je gezondheid hebben. Maar heb je ze echt nodig om gezond te zijn?

Superfoods

Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het wetenschappelijk gezien onzin om voedingsmiddelen superfoods te noemen. "Als je ze eet omdat je ze graag eet, doe dat dan gerust, want ongezond zijn ze niet. Maar als je ze eet met de gedachte je gezondheid te verbeteren ben je fout bezig," begint Mulllie. "Superfoods zijn het toppunt van marketing: ze zijn vaak niet lekker of hebben geen smaak, zijn duur, hebben hun nut niet bewezen, maar verkopen wel goed."

"Die combinatie doet mensen geloven dat ze die dingen moeten consumeren om hun gezondheid te redden. Maar er is geen enkel bewijs dat je superfoods moet eten om gezond te zijn. Er zijn genoeg alledaagse voedingsmiddelen die evenveel vitaminen en mineralen bevatten", vervolgt Mullie. "Die zijn een stuk goedkoper, maar natuurlijk veel minder sexy. Weet dat de verkoper van superfoods er alle baat bij heeft om jou te doen geloven dat ze gezonder zijn. Laat je daar niet door vangen. Zo is iedereen momenteel gek van quinoa. Dat is een vrij duur product en bevat dubbel zoveel calorieën als aardappelen."

Raw foods

Gezond eten betekent voor veel mensen groenten en salades eten. Maar volgens voedingsdeskundige Heather Bauer zijn veel rauwe groenten ook niet goed voor je. Er zijn heel veel mensen die zonder problemen grote kommen sla en andere rauwkost verorberen, maar er zijn ook mensen die een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen krijgen.

Toch wordt vaak gezegd dat rauwkost meer voedingsstoffen bevat, omdat het niet verhit is. Dat klopt, zegt Bauer, maar het verschil is écht niet zo groot. Wie enkel rauwe groenten knabbelt, loopt bovendien het risico om tekorten aan ijzer, calcium en vitamine B12 te hebben. Daarom adviseert Bauer om drie verschillende groenten te combineren. Op die manier moet je spijsverteringsstelsel geen overuren draaien.

Gezond

Langs de andere kant heeft de trend van raw food ook veel aanhangers en valt er heel wat goed over te zeggen. Zo geeft een studie, die in 2005 in the Journal of Nutrition verscheen, aan dat raw foodgebruikers een aanzienlijk minder hoge hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol in hun bloed hebben. Een andere studie uit datzelfde jaar toont dan weer aan dat mensen die leven volgens de raw foodfilosofie een aanzienlijk lager gehalte aan lichaamsvet hebben.

Zolang je geen last hebt van winderigheid, kan je met een gerust hart eten wat je wil. Staat er dan elke middag en avond een salade op het menu, dan is dat maar zo. Zolang je maar weet dat je misschien bepaalde voedingsstoffen (vitamine B12 en ijzer) mist en hiervoor een alternatief voorziet.

Obesitas

Groot alarm om obesitas (Bron: Telegraaf)

In totaal heeft 14 procent enige vorm van obesitas.
Dat is ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig, blijkt uit onderzoek van het CBS en het RIVM.
Nog eens 36 procent heeft ’matig overgewicht’. Bij elkaar opgeteld kampt dus de helft van de twintigplussers in ons land met overgewicht. Begin jaren tachtig was dit nog 33 procent.

Vrouw vaker obesitas dan mannen

Volgens de onderzoekers kampen vrouwen vaker dan mannen met obesitas. Onder ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar is het percentage 20 procent, het hoogst van alle leeftijdsgroepen.

Vergeleken met veel andere landen in Europa doet Nederland het goed. Alleen in Italië en Roemenië wonen relatief minder mensen met obesitas. In Malta, Letland en Hongarije wonen de meeste zwaarlijvigen.

Voedringspatroon

Dit dieet is heel eenvoudig. En het werkt! (Bron: Welingelichtekringen)

Daarom is een simpel dieet de beste oplossing. En dat is waar Suzy Wengel, een Deense diëtiste en CEO van een biotechbedrijf, mee komt. Ze viel er zelf 40 kilo mee af.

“The Scandi Sense Diet” heet haar zelfbedachte eetpatroon. Het wordt ook wel het makkelijkste dieet ter wereld genoemd. De enige regel is dat elke maaltijd moet bestaan uit vier handen eten, twee met groenten, een met koolhydraten en een met eiwitten plus een eetlepel vet. Zelf raakte ze met deze methode 40 kilo kwijt in 10 maanden.

Ze woog op haar zwaarst honderd kilo en is nu, door dit dieet,  nog maar zestig kilo. Inmiddels is ze al zes jaar stabiel door zich aan haar eetregels te houden. Je zou per week 400 tot 800 gram afvallen met dit eetpatroon. Op Instagram zijn duizenden plaatjes te vinden van hoe zo’n ‘Scandi Sense’ maaltijd er dan precies uitziet.

Wengel beschrijft bijvoorbeeld zelf een ontbijt dat bestaat uit twee handen met asperges en groene salade, een hand met twee eieren en een halve hand met witte smeerkaas 17%. Hand vier is niet gebruikt vanwege de extra eiwitten. De eetlepel vet bestaat uit olie om te bakken en 30 gram pijnboompitten.

Als lunch neemt ze twee handen met wortel, komkommer, paprika, tomaat en champignon. Een hand met paté, ei en spek en een hand brood. Haar eetlepel vet bestaat uit kaas. Tenslotte bestaat haar avondmaaltijd uit twee handen met uien, fijngesneden tomaten uit blik, kool. Een hand rundergehakt en een hand die ze niet gebruikt om een glas wijn te kunnen drinken. Het vet bestaat uit olie, room en kaas.

Voedringspatroon

Diëtist behandelt vaker ondervoeding dan overgewicht (Bron: MedicalFacts)

Het percentage diëtisten dat zich bezighoudt met ondervoeding stijgt al jaren: van 35% in 2011 naar 51% in 2016 en 59% in 2018. Dat blijkt uit de Nieuws voor diëtisten enquête 2018 onder 564 deelnemers.

Diëtisten behandelen veel aandoeningen die met een gezonde leefstijl kunnen verbeteren of voorkomen kunnen worden. Voorbeelden zijn diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Er zijn vergaande plannen om leefstijlcoaching op te nemen in de basisverzekering voor mensen met obesitas of diabetes. Ongeveer een derde van de diëtisten (29%) ziet dit als een kans voor de diëtist. Maar flink veel diëtisten vinden een aparte leefstijlcoach overbodig, omdat zij zelf al adviezen geven die verder reiken dan voeding alleen.

Vergoeding

Diëtisten met een eigen praktijk zijn ontevreden over de vergoedingen die ze krijgen van zorgverzekeraars. Maar liefst 79% is het eens met de stelling dat zorgverzekeraars de tarieven moeten verhogen, 20% is neutraal en 1% het oneens met de stelling. De zorgverzekeraars vergoeden gemiddeld slechts 3 consulten bij de diëtist per jaar.

Nieuws voor diëtisten

Sinds 2005 schrijft de redactie van Nieuws voor diëtisten elke werkdag een nieuwtje, interview, recensie of column. Alle items zijn speciaal afgestemd op de interesses en het werkveld van de Nederlandse diëtist. De wekelijkse nieuwsbrief gaat naar bijna 6000 abonnees.