Minder zelfmoord in gemeente met veel groen (Bron: Gemeente.nu)

De onderzoekers hielden rekening met kenmerken die mogelijk de kans op suïcide verhogen, zoals werkloosheid, sociaaleconomische status en afstand tot gezondheidszorg. Toch is er dan nog steeds een ‘significante relatie’ tussen de twee. ‘De leefomgeving speelt mogelijk dus een rol in de aanleiding tot zelfdoding,’ aldus het Nivel.

Het Nivel en de Utrechtse universiteit onderzochten ongeveer driehonderd gemeenten in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet Planetary Health. Het aantal zelfmoorden in ons land stijgt al jaren gestaag. Vorig jaar maakten bijna 1840 mensen een einde aan hun leven.

Ze komen niet allemaal goed naar huis.

Veteranen gaan xtc-bestanddeel testen tegen trauma’s (Bron: Volkskrant)

Nederlandse veteranen gaan meedoen aan een internationaal onderzoek naar mdma, de werkzame stof in xtc, als medicijn tegen oorlogstrauma's. Dat bevestigt een woordvoerster van de Arq Psychotrauma Expert Groep in Diemen, die betrokken is bij het internationale onderzoek, na berichtgeving hierover van de Volkskrant.

Voordat het middel getest kan worden is eerst nog toestemming nodig van de medische autoriteiten. In internationaal verband gaan zo'n tweehonderd Amerikaanse veteranen meedoen en dertig tot veertig Europeanen. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlandse veteranen precies gaan meedoen.

De therapie met zuivere mdma gaat twaalf weken duren in een veilige omgeving en is bedoeld voor veteranen met oorlogstrauma's bij wie eerdere behandelingen niet aansloegen. Door het gebruik van zuivere mdma kan de patiënt terugkijken op wat hem is overkomen zonder in paniek te raken of een angstaanval te krijgen, waarna het verwerkingsproces kan beginnen.

Resultaten

In de Verenigde Staten zijn al mooie resultaten geboekt. ,,De onderzoeksresultaten met mdma tot nu toe zijn zo mooi, misschien wel te mooi om waar te zijn', zegt Eric Vermetten, werkzaam bij Arq, in de Volkskrant. Vermetten is tevens bijzonder hoogleraar psychotraumatologie bij de universiteit van Leiden/LUMC en hoofd van het onderzoekscentrum van de militaire geestelijke gezondheidszorg van defensie. ,,Dat willen we graag uitvinden. In een van de studies genas 83 procent. In andere experimenten: driekwart. Er was geen terugval. Genezen is in mijn vak moeilijk.''

Zit jij nou in een soortgelijke situatie en wil je graag op een andere manier geholpen worden, kijk dan eens hier op de website om te zien wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor PTSS-patiënten (Bron: Zorgvisie)

De TU Delft werkt aan een virtuele coach die positief kan bijdragen aan de therapie van mensen met PTSS. De virtuele coach is onderdeel van een groter project, dat thuisbehandeling voor mensen met PTSS mogelijk wil maken. Myrthe Tielman, ontwikkelaar van de coach, promoveert vandaag aan de TU Delft.

De virtuele coach kan patiënten motiveren om hun therapie door te zetten en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. ‘Zo’n computersysteem biedt een mogelijke verlichting voor de kosten in de geestelijke gezondheidszorg en een toegankelijke manier van het volgen van therapie’, aldus Tielman. De inzet van deze e-health toepassing kan een oplossing bieden voor patiënten die ver moeten reizen of liever hun ervaringen privé houden.

Virtual reality therapie

De virtuele coach is een personage op het computerscherm dat oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik helpt met de verwerking van een traumatische ervaring. Patiënten kunnen het uiterlijk en de stem van hun coach deels zelf samenstellen. Soms bepaalt het systeem hoe de coach er uit ziet, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de coach op de dader van het seksuele misbruik lijkt, verklaart Tielman. Een menselijke therapeut kan het verloop van de VR-therapie op afstand volgen en indien nodig contact opnemen met de patiënt.

Met behulp van gerichte vragen assisteert de virtuele coach bij het zo goed mogelijk terug halen van een gebeurtenis. ‘Deze vragen spitsen zich toe op de specifieke situatie van de patiënt. Afhankelijk van de gegeven antwoorden maakt het computersysteem automatisch een vervolgstap’, aldus Tielman. De virtuele coach kan een patiënt een hart onder de riem steken met motiverende teksten en complimenten geven. ‘Deze teksten zijn gebaseerd op de kennis en ervaring van therapeuten waarmee we samenwerken.’ De coach kan een patiënt ook stimuleren om in bepaalde situaties contact op te nemen met de menselijke hulpverlener.

Dagboek

Een dagboek waaraan foto’s en beelden kunnen worden toegevoegd en gevoelens kunnen worden genoteerd, ondersteunt de patiënt in de VR-therapie. Bovendien kan de patiënt situaties nabouwen in een bijhorende virtuele 3D-omgeving.

Vervolgonderzoek

De promotie van Tielman is onderdeel van het VESP-project, Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-traumatic stress disorder treatment, dat een thuisbehandeling voor mensen met PTSS wil ontwikkelen. De TU Delft heeft de technische ontwikkeling gerealiseerd. Het systeem is met een kleine groep voormalig patiënten en studenten getest. De Erasmus Universiteit gaat tijdens de klinische evaluatie de resultaten meten. Hiervoor werkt de universiteit onder meer nauw samen met GGZ Delfland en Lucertis.