Onveilig vrijen? Daar denk je na deze ‘exenmeter’ nog wel twee keer over na! (Bron: AD)

Geplaatst op

Onveilig vrijen?!

In de strijd tegen onveilige seks hebben gezondheidsorganisaties Soa Aids Nederland en Rutgers de exenmeter in het leven geroepen. Vorig jaar won het spel al een Lovie Award, een prijs voor het beste digitale project van Europa. Volgende week wordt het onlinespel voor het eerst ingezet op een mbo-school in Velp.

Scholieren krijgen een virtuele bril op hun neus en moeten online invullen hoeveel bedpartners ze hebben gehad. Even later zien zij rondom hun (virtuele)bed niet alleen al hun exen verschijnen, maar ook de exen van hun exen. De drukte in de slaapkamer moet de scholier duidelijk maken dat hij wel heel veel mensen moet vertrouwen om zonder condoom te vrijen met zijn nieuwe partner. Want wie weet wat al die exen hebben uitgespookt? ,,Soms weten jongeren niet dat ze een soa hebben, maar geven die wel door aan een ander. Voor die risico’s willen we waarschuwen”, vertelt Suzanne Meijer, programmaleider jongeren bij Soa Aids Nederland. Ook zonder virtuele bril kun je nu al je seksuele netwerk berekenen.

De gezondheidsorganisaties kozen voor een aanpak die wel confronterend is, maar niet angstaanjagend. ,,Er zijn genoeg enge plaatjes van soa’s, maar we weten uit gedragsonderzoek dat dit vooral angst oproept en niet leidt tot preventief gedrag”, vertelt Meijer.

Drukke slaapkamer

Van de jongeren van 15 tot en met 17 jaar heeft 16 procent één of twee bedpartners gehad, 9 procent heeft het met meer dan drie mensen gedaan. Bij die laatste groep kan het dus een drukke boel worden in de virtuele slaapkamer als alle exen komen opdagen. De één biecht op dat ze wel de pil slikte, maar niet dacht aan geslachtsziektes. De ander heeft zogenaamd een latexallergie, en een derde bleek te dronken en vergat het condoom.

Verklaringen of smoesjes die Meijer bekend in de oren klinken. Uit onderzoek onder ruim 20.000 jongeren in 2017 bleek dat het slecht gesteld was met de kennis over seks. De meest voorkomende soa in Nederland is chlamydia. Wie daar te lang mee rondloopt zonder behandeling kan vruchtbaarheidsproblemen oplopen. Ook bleek uit hetzelfde onderzoek dat jongeren later beginnen aan seks – in 2017 had de helft van de jongeren van 18 jaar seks gehad, vijf jaar eerder gold dat voor de helft van de 17-jarigen – maar minder vaak een condoom gebruiken.

Meijer: ,,Praten over seks is belangrijk. Het maakt jongeren weerbaarder. Ze leren de risico’s kennen, zijn beter beschermd tijdens het vrijen en weten beter hun grenzen aan te geven.” Nu zijn jongeren vaak ontevreden over de seksuele voorlichting op school. Ze geven de lessen een 5,8. Ze krijgen vooral informatie over voortplanting, anticonceptie en soa’s, maar minder over sexting of de leuke kanten van seks.

Virtuele brillen

Binnenkort liggen er bij alle GGD’s virtuele brillen te leen voor scholieren, die de nieuwe les willen uitproberen. Soa Aids Nederland hoopt dat de onlineles aanzet tot meer lessen over relaties en seksualiteit, want die worden in Nederland nog te beperkt gegeven, stelt Meijer. Op de mbo’s is er nog minder tijd dan op het voortgezet onderwijs, waar het vaak onderdeel is van de biologieles. Dat heeft te maken met het type opleiding, denkt ze. ,,De gemiddelde docent autotechniek vindt het ongemakkelijk om met zijn leerlingen over seks te praten. Voor leerlingen is het net zo onaangenaam. We hopen met onze lessen het onderwerp aantrekkelijker te maken.”

Ziektecentrum waarschuwt: stop met wassen en hergebruiken condooms (Bron: De Gelderlander)

Geplaatst op
Voorkomen is beter dan genezen.

Dat lijkt evident, maar een Amerikaanse gezondheidsorganisatie heeft daarover een waarschuwende tweet verstuurd.

Blijkbaar zijn er veel Amerikanen die hun condooms wassen, laten drogen en daarna opnieuw gebruiken.

,,We zeggen het omdat er mensen zijn die het doen”, aldus het Center for Disease Control (CDC). ,,Was of hergebruik condooms niet! Gebruik een nieuw exemplaar voor elke vrijpartij.”

Condooms helpen niet alleen om zwangerschappen te voorkomen, maar zijn ook een effectief middel om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken, anders kunnen ze breken, lekken of scheuren.

Wassen is volgens het CDC erg onverstandig, schrijft Buzzfeed. Water en zeep zijn immers niet genoeg om de micro-organismen aan de binnenkant van condooms uit te roeien. Daarnaast zouden condooms na een wasbeurt makkelijker scheuren. En de man krijgt ze dan veel minder makkelijk om, want ze zijn al snel wat wijder. Oftewel: na iedere seksuele handeling – vaginaal, anaal of oraal – moet het condoom in de prullenbak, ook als de man niet klaarkomt.

 

 

Advies na soa-explosie in Frankrijk: condooms mee voor vakantieliefde (Bron: AD)

Geplaatst op
Voorkomen is beter dan genezen.

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen is in Frankrijk geëxplodeerd, met name in vakantiegebieden èn onder jongeren.

Nederlandse instanties roepen toeristen daarom op om voorzichtig te zijn. ‘Gebruik condooms’, is het algemene devies. ,,Ons advies is: wees op vakantie net zo verstandig als thuis’’, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op de Franse cijfers. ,,De risico’s zijn hetzelfde in Frankrijk als in Nederland. Wij zeggen: vrij veilig’’, laat GGD GHOR Nederland weten.

In vier jaar tijd is het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe meer dan verdrievoudigd in Frankrijk. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat de Franse overheid liet uitvoeren. Beide besmettelijke ziektes worden overgedragen tijdens seksueel contact. Ze kunnen leiden tot ontstekingen, bloedverlies, buikpijn en in het ergste geval onvruchtbaarheid en een ‘druiper’.

Toeristische gebieden

De meeste besmettingen hebben plaats in Parijs en in de Provence. Dat zijn precies de twee belangrijkste toeristische bestemmingen voor Nederlanders. En het zijn vooral jongeren die geslachtsziekten oplopen. Chlamydia komt bij Franse vrouwen in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar vier keer zo vaak voor als het landelijk gemiddelde.

Neem condooms bij voorkeur mee uit Nederland. Bewaar ze niet in de zon

,,Het is goed dat dit onderwerp aandacht krijgt, want het heeft ook onze zorg’’, laat GGD GHOR Nederland weten. De organisatie adviseert expliciet om condooms te gebruiken bij seksueel contact. De GGD heeft een speciale ‘reisapp’ ontwikkeld met tips voor in het buitenland. ,,Laat je niet verleiden om seks te hebben zónder condoom’’, is daar te lezen. Ook is er speciale website over ‘seks op reis’. ,,In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland. Bewaar ze niet in de zon.’’

Vakantieliefdes zijn misschien romantisch maar niet zonder gevaar, benadrukt de GGD. ,,De omstandigheden zijn anders, maar de risico’s zijn hetzelfde.’’

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt: ,,Bereid je voor, als je op vakantie gaat. En als je op je bestemming bent: houd je hoofd erbij. Lees vooral goed de reisadviezen, zoals de GGD die opstelt.’’

De Franse overheid is een speciale voorlichtingscampagne gestart, met als titel ‘een condoom kan je leven redden’. Die campagne is vooral op jongeren gericht. ,,Die hebben meer wisselende contacten en gebruiken niet altijd een condoom. Daarom zijn er zoveel besmettingen bij jongeren onder de 25 jaar’’, aldus Florence Lot van Santé Publique France. ,,Maar de ziektes zijn extreem besmettelijk en kunnen grote gevolgen voor je gezondheid hebben.’’

Uit een recent onderzoek bleek dat 48 procent van de Franse studenten en 20 procent van de scholieren niet altijd een condoom gebruikt.

In Nederland bleek vorig jaar uit onderzoek dat 4 op de 10 jongeren geen condoom gebruiken bij een ‘one night stand’. Bij de ‘eerste keer seks’ gebruiken 3 op de 10 Nederlandse jongeren geen condoom.

Hormoonvrije anticonceptie voor mannen is veilig en effectief (Bron: AD)

Geplaatst op
Vruchtbaarheid

Het gaat om het zogenaamde ‘EP055’, die de afgelopen maanden werd getest op resusapen, die een hoge dosis ingespoten kregen. ,,Achttien dagen na de injectie waren alle apen volledig hersteld, wat erop wijst dat de effecten van EP055 omkeerbaar zijn”, schrijven de wetenschappers in een recentelijk verschenen rapport.

,,Het doel was om een niet-hormonale manier te vinden om de vruchtbaarheid van sperma tijdelijk drastisch te verlagen. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Nu is het slechts een kwestie van tijd voordat de  pil klaar is voor menselijk gebruik”, concludeert O’Rand in het Britse Independent.

Blokkeren sperma

Er worden al jaren pogingen ondernomen om anticonceptie op de markt te brengen voor mannen. Tot nu toe waren deze middelen gebaseerd op hormonen. De EP055 is het eerste middel dat hormoonvrij is.

Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat mannen onvruchtbaar worden als je twee eiwitten die van cruciaal belang zijn voor het transport van sperma uitschakelt. Het betekent dat het sperma niet het signaal krijgt om in beweging te komen en dus ook de eicel niet kan bereiken.

Voorlopig lijkt de aanpak geen verdere bijwerkingen op het lichaam of libido van mannen te hebben. Ook het sperma zelf wordt niet aangetast. Als EP055 op mensen is getest, zal het nog zeker vijf jaar duren voordat het middel daadwerkelijk op de markt komt.

Gewichtstoename en lager libido

Op dit moment komen allerhande hormonale anticonceptiemiddelen voor rekening van vrouwen. Vrouwen slikken de pil, kiezen voor een spiraaltje of bijvoorbeeld de prikpil. De gevolgen zijn niet mals. Enkele voorbeelden van de mogelijke bijwerkingen van onder meer de pil en het spiraaltje zijn een verhoging van stresshormonen, stemmingswisselingen, een lager libido, gewichtstoename, haaruitval en depressies.

Een groeiend aantal vrouwen stopt met het gebruiken van de anticonceptiepil. Vooral onder vrouwen van 25 tot 35 jaar is de daling sterk. In 2013 slikte in die groep tien procent minder vrouwen de pil dan in 2003, turfde het CBS.