Slaapproblemen

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven! (Bron: metronieuws)

Echte nachtbrakers hebben meer kans op diabetes, psychische problemen en een vroege dood, blijkt uit nieuw onderzoek van the Northwestern University in Chicago universiteit van het Britse Surrey.

AVONDTYPE?

„De misvatting van de ‘interne klok’ en de 'externe wereld’ kan op den duur problemen opleveren”, aldus hoofdonderzoeker Kristen Knutson tegenover CNN. Dat dit nachtritme leidt tot diabetes en psychische problemen, bleek al uit eerder onderzoek. Dat ook je levensverwachting lager is, is een nieuw resultaat.

Er deden aan het onderzoek (dat enkele jaren duurde) bijna een half miljoen mensen tussen de 38 en 73 jaar mee. Na de follow-up periode van 6,5 jaar, waren er ongeveer 10.000 mensen gestorven. Tijdens een grote controle werd er gekeken naar leeftijd, geslacht, BMI, rookstatus en slaapduur. De onderzoekers ontdekten dat de personen die zich identificeerden als een 'absoluut avondtype’, tien procent hoger risico hadden om te overlijden dan de personen die zich identificeerden als een ochtendtype.

LEEF GEZOND

Dus ben je een nachtbraker? Realiseer je dan dat je waakzaam moet zijn. Knutson: „Goed eten, sporten en voldoende slaap krijgen is ontzettend belangrijk, vooral voor nachtbrakers."

Snurken en apneu

Ongekroonde koning van de Apneu neemt meer rust (Bron: MedicalFacts)

Boegbeeld van de Apneu vereniging neemt meer rust.

Geen definitief afscheid van de Vereniging, want Van Mechelen blijft enkele dossiers voortzetten tot de afronding daar is.Zonder twijfel is Piet-Heijn van Mechelen de ongekroonde koning van de apneu in Nederland en België…een tot de verbeelding-sprekende persoon die aan den lijve ondervond hoe apneu zijn gezondheid ondermijnde en hoe inadequaat daarop door zorgverlener werd gereageerd.

Hij heeft het onder de aandacht gebracht van artsen en publieke alertheid voor apneu gewekt. Zijn onweersproken deskundigheid maakt het voor u interessant om met Piet-Heijn een interview te wensen. Hij vertelt u precies wat apneu is en de ondergeschoven positie die deze aandoening binnen ons zorgsysteem inneemt.

Oorzaken Apneu.

‘Economisch kost dit veel. We weten dat onbehandelde apneupatiënten voor hun bijkomende klachten al te vaak behandeld worden, zonder de oorzaak te kennen. Tijdige diagnose en directe behandeling zou honderden miljoenen aan medische kosten schelen. Deens onderzoek wees uit dat gemiddeld € 3860 per jaar zorgkosten onnodig besteed worden aan niet-onderkende apneu patiënten, zo benadrukt Van Mechelen ook het economisch belang van adequate apneubehandeling.

Arbeidsongeschiktheid door apneu.

‘Als we kijken naar de cijfers voor uitkeringen dan schrikken we nog meer. Uitgaande van de laagste cijfers voor niet behandelde patiënten en de laagste cijfers voor arbeidsongeschiktheid (20 %, terwijl het boven de 50 jaar snel oploopt naar meer dan 55 % arbeidsongeschiktheid) dan kost onbehandelde apneu méér dan 1 miljard euro aan uitkeringen. Ook hierbij geldt: de bijtijdse diagnose van apneu patiënten zou zomaar het dubbele bedrag kunnen besparen,’ vervolgt Van Mechelen, die zich opwindt over de almaar oplopende wachttijden voor apneupatiënten. Behandeling van apneu kost niet veel en levert gezonde, inzetbare en betrouwbare mensen op.

Slaapwandelende Geke positief na gebroken nek: Alles doet het nog! (Bron: AD)

,,Denk maar niet dat dit alleen in het buitenland voorkomt'', zegt de 52-jarige Geke, in reactie op het bizarre verhaal van Anita Armitage. Net als de Britse vrouw lijdt de Brabantse aan parasomnia, een slaapstoornis waardoor ze ’s nachts aan het boenen slaat. Haar ‘inner housewife’ deed ’s nachts de afwas, de was en de strijk. ,,En ga zo maar door'', zegt Geke. Maar leuk is anders.

,,Doe mij ook zo’n vrouw’ en ‘die mag hier best twee keer per week komen logeren’, zijn de meest voorkomende reacties op het verhaal van de Britse slaapwandelaarster. Lekker zo’n fris huis en superschone keuken, maar minder leuk voor de patiënt.

Dat de aandoening geen pretje is, weet Geke als geen ander. Ze heeft de slaapstoornis al zolang ze zich kan heugen. Ze weet nog hoe ze als kind ooit ’s nachts naast haar ouders stond, klaar om te gaan zwemmen. ,,Met wie dan?'', werd haar gevraagd, waarop ze antwoordde: ,,Met prins carnaval.''

,,Ik zat om vier uur al aan de Brinta'', vertelt de Brabantse. Aan mensen die haar soms 's nachts in de weer zagen, vroeg Geke: ,,Had ik mijn bril op?'' Als dat niet zo was, wist ze precies hoe laat het was. ,,Zonder bril zie ik geen steek, maar slaapwandelend kan ik alles.''

Stress is een belangrijke trigger voor de nachtelijke omzwervingen. ,,Ik ben een druktemaker'', weet Geke. Als haar broer ernstig ziek wordt, zorgt dat voor zoveel spanning dat het slaapwandelen een vlucht neemt. De alleenwonende vrouw komt bijna niet meer tot rust.

,,Dan werd ik ’s ochtends doodmoe wakker en dacht, bij de aanblik van een opgeruimd aanrecht, dat er ingebroken was.'' De vuile vaat bleek Geke ’s nachts in de oven te hebben gepropt. ,,Gelukkig hing de tv er nog'', zegt ze lachend.

Geke: ,,Ik kon drie wassen in één nacht doen en die hingen ’s ochtends strak aan de lijn.'' Ooit werd ze zelfs wakker met de afdruk van een strijkijzer op haar onderarm. Niets van gemerkt. ,,En dan te bedenken dat ik een hekel aan strijken heb'', zegt ze nuchter.

Bij een van haar nachtelijk avonturen in april vorig jaar gaat het echt mis. Geke duikt ongemerkt van de trap en breekt haar nek. Gelukkig heeft ze een logé, die wakker wordt van het kabaal. Onderaan de trap vraagt Geke, die zich nergens van bewust is, als eerste om haar bril.

Ze zit drie maanden in een zogenaamd Halovest, een harnas dat het hoofd op zijn plaats houdt, om te herstellen van haar nachtelijke tuimeling. ,,Gelukkig heb ik er uiteindelijk niets aan overgehouden'', zegt Geke opgelucht. ,,Ja, je ziet de littekens van de schroeven in mijn voorhoofd nog.''

Van een dieptepunt wil ze niet spreken. ,,Nee, ik heb het als een heel dankbare periode ervaren, vol hulp van vrienden.'' Ze ziet zich als een soort Superman, met acteur Christopher Reeve als voorbeeld. ,,Hij brak ook zijn tweede nekwervel en zat met een rietje in een rolstoel. Bij mij doet alles het nog.''

Op aanraden van een vriendin komt Geke, die wil afrekenen met haar ‘inner bitch’, bij een therapeute in België terecht. ,,Die leerde me aarden, mijn hoofd moest leeg'', vertelt ze. ,,Het voelde allemaal wat zweverig, maar het resultaat is ongelooflijk. Ik heb me nog nooit zo uitgerust gevoeld.''

Sinds de behandelingen is het gedaan met slaapwandelen. Het nadeel is dat de afwas er ’s ochtends nog staat, maar dat heeft Geke er graag voor over. Bang dat haar kwaal terugkomt, is ze ook niet: ,,Ik had dood kunnen zijn, maar dat ben ik niet. Petrus houdt, in opdracht van mijn lieve ouders, met een grote balk de hemel voor me dicht.''