’Gebruik verslavende pijnstillers loopt uit de hand’ (Bron: Telegraaf)

In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439.000 per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne, meldt de Volkskrant.

Voorheen was oxycodon voorbehouden aan terminale kankerpatiënten, maar tegenwoordig krijgen ook patiënten na een botbreuk of amandeloperatie deze pijnstiller geregeld mee naar huis. Ook wordt het voorgeschreven bij chronische pijn.

 

Stop toch met roken.

Oplaadbare sigaret in de ban: ‘Je kunt er dodelijk ziek van worden’ (Bron: RTLNieuws)

De Iqos werd minder dan een jaar geleden als 'een gezondere variant op de sigaret' op de markt gebracht in Nederland. Maar uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat deze claim helemaal niet waargemaakt kan worden en dat ook deze oplaadbare sigaret kankerverwekkend is.

Misplaatst

"Het woord slim is hier dus misplaatst, want je kunt er dodelijk ziek van worden", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis tegen RTL Nieuws.

Het is volgens Blokhuis tijd voor wettelijke maatregelen. "Ik wil niet dat gebruikers - en de volwassenen en kinderen om hen heen - in de veronderstelling zijn dat deze nieuwe manier van roken een verstandige keuze is. Alleen niet roken is de verstandige keuze."

Verwarmen in plaats van verbranden

De Iqos is een soort elektronische sigaret waar echte tabak in zit. Het grote verschil met de gewone sigaret is dat die tabak niet wordt verbrand, maar op lagere temperatuur verwarmd. Hij is sinds vorig jaar juni in Nederland verkrijgbaar.

Philip Morris, die de Iqos lanceerde, zei vorig jaar als ultieme doel te hebben de gewone sigaret te vervangen door gezondere alternatieven. De Iqos is een eerste stap. De sigaret bevat volgens eigen onderzoek van het bedrijf 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret.

Reclameverbod

Maar volgens het RIVM is ook deze oplaadbare sigaret slecht voor je gezondheid. Annemiek van Bolhuis van het RIVM: "Als het zo is dat er minder inzit, en dat klopt, dan wil dat echt niet zeggen dat je half zo weinig kans hebt om kanker te krijgen. Er zit nog steeds teer en nicotine in en dat krijg je gewoon in je luchtwegen."

En dat maakt de Iqos dus ook slecht voor je gezondheid. Staatssecretaris Blokhuis  wil daarom dat er een reclameverbod komt voor de oplaadbare sigaret. Ook kun je ze binnenkort, net als normale sigaretten, pas kopen vanaf je achttiende.

Longartsen waarschuwden al

Longartsen waarschuwden al eerder tegen RTL Nieuws. Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoek, zei bij de lancering al niet in het verkooppraatje van de fabrikant te stappen. "Alle kankerverwekkende stoffen die in de sigaret zitten, zitten hier ook gewoon in, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek."

Het tweede argument van de bekende longarts: "Of dit alternatief minder kankerverwekkend is en hoeveel minder dat is, kan de fabrikant onmogelijk nu al weten. Dat weten we pas over twintig jaar. Kanker ontwikkelt zich langzaam. Het grote gevaar van sigaretten werd ook pas twintig jaar na de introductie bekend."

Steeds meer mensen stoppen

Dat de gewone sigaret heel slecht voor ons is, dat weten we inmiddels. Vorig jaar zijn ruim 110.000 mensen in Nederland gestopt met roken. Een record. Tabaksfabrikanten komen daardoor met steeds meer alternatieven.

Is neusspray verslavend?

Is neusspray echt zo verslavend? (Bron: De Volkskrant)

De risico's van overmatig neusdruppelgebruik (ook wel: otrivinisme) zijn niet te onderschatten. Dat weet Judith Schmidt, KNO-arts in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, als geen ander. 'Ik heb patiënten gezien bij wie er wel twee flesjes neusspray per dag doorheen gaan', aldus Schmidt. 'Die mensen hebben vrijwel altijd een verstopte neus. Normaal zorgt neusspray twaalf uur lang voor verlichting. Maar echte verslaafden moeten blijven spuiten.'

Verslaving treedt op bij langdurig gebruik van xylometazoline, de werkzame stof in onder andere Otrivin. Xylometazoline zorgt ervoor dat bloedvaten in het slijmvlies van je neus samentrekken. Het slijmvlies dat door verkoudheid is opgezwollen neemt zo in volume af, waardoor ademen door de neus makkelijker gaat.

Zwelling

'Maar om een reden die we niet exact weten, komt de zwelling van het slijmvlies nadat de Otrivin uitwerkt heftiger terug dan eerst', zegt Wytske Fokkens, KNO-arts bij het Amsterdam Medisch Centrum. 'Dat beetje extra zwelling is normaal gesproken niet erg, omdat de verkoudheid weer verdwijnt. Maar als je langer dan een week blijft sprayen wordt de xylometazoline zélf de oorzaak van de verstopte neus.' Gevolg: je blijft spuiten tot je een ons weegt.

Hoeveel mensen in Nederland kampen met otrivinisme is niet bekend - lang niet iedere patiënt gaat ervoor naar de huisarts. Wel zien zowel Schmidt als Fokkens met regelmaat verslaafden langskomen in hun praktijk - 'Soms wel bijna wekelijks', aldus Fokkens.

Op termijn is otrivinisme schadelijk. Fokkens: 'Als je maanden achter elkaar blijft spuiten, kan dit leiden tot grote schaafwonden in het neusslijmvlies. Dat hoeft niet pijnlijk te zijn, maar veroorzaakt wel een chronische ontstekingsreactie - die vervolgens weer tot extra gezwollen slijmvlies leidt.'

Maanden

Dat laatste is een van de redenen waarom afkicken van een neusspray verslaving maanden kan duren. Schmidt helpt haar patiënten stapje voor stapje van een verslaving af. 'Eerst een prednisonkuur, en daarna overstappen op corticosteroïde neussprays, die niet verslavend zijn en de ontsteking tegengaan', doceert Schmidt. 'Na drie maanden zonder Otrivin is de verslaving meestal volledig weg.'

Fokkens pakt het iets anders aan. 'Wij laten patiënten meestal per neusgat afkicken. Dus bij één neusgat stoppen met spuiten zodat het kan herstellen, en bij het andere doorspuiten zodat je nog wel lucht krijgt.'

Opvallend is dat Otrivin bij drogisterijen gewoon in de schappen ligt, terwijl bijvoorbeeld corticosteroïde neussprays alleen op recept verkrijgbaar zijn. Fokkens pleitte er al meerdere malen voor om Otrivin uit de drogisterijschappen te halen. 'In sommige landen zijn corticosteroïde neussprays vrij verkrijgbaar en sprays met xylometazoline alleen op recept. Hier is het precies andersom. Ik zou niet weten waarom.'

Bijsluiter

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie weten dat je wellicht het gevoel kunt krijgen afhankelijk te zijn van Otrivin, maar dat de verslaving in geen enkel opzicht te vergelijken is met een verslaving zoals aan alcohol of sigaretten. Otrivin is zonder tussenkomst van een arts bij de drogist verkrijgbaar. Mits de bijsluiter strikt wordt gevolgd zijn dit soort zelfzorgmiddelen prettig voor mensen die in het weekend verkouden worden en niet tot maandag hoeven te wachten op hun spray, aldus het CBG.

Wat nu als je na een week sprayen nog steeds verkouden bent? Schmidt: 'Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.' Vervolgens kun je met corticosteroïde neussprays de zwelling te lijf gaan.

Stop toch met roken.

‘Anti-rookcursus Ik Stop Ermee verzon hoge slagingspercentage’ (Bron: Nu.nl)

De RUG overweegt juridische stappen, laat een woordvoerder weten aan De Volkskrant.

De universiteit laat aan de krant weten dat de mensen in het rapport niet te traceren zijn of nergens van weten. Ook zouden de opstellers nooit verbonden zijn geweest aan de RUG.

De stichting heeft het percentage van 81 procent inmiddels van de website verwijderd, maar oprichter Hugo Hairwassers blijft erbij dat het onderzoek wel heeft plaatsgevonden door studenten.

Zorgverzekeraars

Ook blijkt de anti-rookcursus, anders dan de stichting belooft, niet vergoed door zorgverzekeraars. Het Leids Universitair Medisch Centrum doet momenteel onafhankelijk onderzoek naar de cursus, maar kan nog geen slagingspercentage noemen. Toch noemt de coördinator van het onderzoek de cursus "behoorlijk effectief".

Verslaving

’Zware drinkers hebben grotere kans om dement te worden’ (Bron: De Telegraaf)

Hou je van een drankje? En kijk je regelmatig te diep in het glaasje? Dan heb je maar liefst drie keer drie keer zoveel kans om dement te worden.

Uit grootschalig onderzoek van een groep wetenschappers in Parijs bleek veertig procent van de dementiepatiënten onder de 65+ een brein te hebben dat tekenen vertoonde van alcoholschade.

In totaal werden het brein van 32 miljoen mensen - van wie 1 miljoen dementie had - onderzocht. De onderzoekers vonden een ’sterk verband’ tussen alcoholgebruik en de eerste symptomen van de hersenziekte.

Om in de risicogroep te vallen, moet je overigens wel écht regelmatig teveel drinken. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn zware drinkers degenen die 7,5 (mannen) en 5 (vrouwen) eenheden per dag wegwerken.

Opvallend is overigens wel dat eerder onderzoek juist uitwees dat af en toe een glaasje juist goed is voor het brein. Kleine hoeveelheden alcohol stellen de hersenen beter in staat om afval te verwijderen.