Is neusspray echt zo verslavend? (Bron: De Volkskrant)

Geplaatst op
Is neusspray verslavend?

De risico’s van overmatig neusdruppelgebruik (ook wel: otrivinisme) zijn niet te onderschatten. Dat weet Judith Schmidt, KNO-arts in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, als geen ander. ‘Ik heb patiënten gezien bij wie er wel twee flesjes neusspray per dag doorheen gaan’, aldus Schmidt. ‘Die mensen hebben vrijwel altijd een verstopte neus. Normaal zorgt neusspray twaalf uur lang voor verlichting. Maar echte verslaafden moeten blijven spuiten.’

Verslaving treedt op bij langdurig gebruik van xylometazoline, de werkzame stof in onder andere Otrivin. Xylometazoline zorgt ervoor dat bloedvaten in het slijmvlies van je neus samentrekken. Het slijmvlies dat door verkoudheid is opgezwollen neemt zo in volume af, waardoor ademen door de neus makkelijker gaat.

Zwelling

‘Maar om een reden die we niet exact weten, komt de zwelling van het slijmvlies nadat de Otrivin uitwerkt heftiger terug dan eerst’, zegt Wytske Fokkens, KNO-arts bij het Amsterdam Medisch Centrum. ‘Dat beetje extra zwelling is normaal gesproken niet erg, omdat de verkoudheid weer verdwijnt. Maar als je langer dan een week blijft sprayen wordt de xylometazoline zélf de oorzaak van de verstopte neus.’ Gevolg: je blijft spuiten tot je een ons weegt.

Hoeveel mensen in Nederland kampen met otrivinisme is niet bekend – lang niet iedere patiënt gaat ervoor naar de huisarts. Wel zien zowel Schmidt als Fokkens met regelmaat verslaafden langskomen in hun praktijk – ‘Soms wel bijna wekelijks’, aldus Fokkens.

Op termijn is otrivinisme schadelijk. Fokkens: ‘Als je maanden achter elkaar blijft spuiten, kan dit leiden tot grote schaafwonden in het neusslijmvlies. Dat hoeft niet pijnlijk te zijn, maar veroorzaakt wel een chronische ontstekingsreactie – die vervolgens weer tot extra gezwollen slijmvlies leidt.’

Maanden

Dat laatste is een van de redenen waarom afkicken van een neusspray verslaving maanden kan duren. Schmidt helpt haar patiënten stapje voor stapje van een verslaving af. ‘Eerst een prednisonkuur, en daarna overstappen op corticosteroïde neussprays, die niet verslavend zijn en de ontsteking tegengaan’, doceert Schmidt. ‘Na drie maanden zonder Otrivin is de verslaving meestal volledig weg.’

Fokkens pakt het iets anders aan. ‘Wij laten patiënten meestal per neusgat afkicken. Dus bij één neusgat stoppen met spuiten zodat het kan herstellen, en bij het andere doorspuiten zodat je nog wel lucht krijgt.’

Opvallend is dat Otrivin bij drogisterijen gewoon in de schappen ligt, terwijl bijvoorbeeld corticosteroïde neussprays alleen op recept verkrijgbaar zijn. Fokkens pleitte er al meerdere malen voor om Otrivin uit de drogisterijschappen te halen. ‘In sommige landen zijn corticosteroïde neussprays vrij verkrijgbaar en sprays met xylometazoline alleen op recept. Hier is het precies andersom. Ik zou niet weten waarom.’

Bijsluiter

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat in een reactie weten dat je wellicht het gevoel kunt krijgen afhankelijk te zijn van Otrivin, maar dat de verslaving in geen enkel opzicht te vergelijken is met een verslaving zoals aan alcohol of sigaretten. Otrivin is zonder tussenkomst van een arts bij de drogist verkrijgbaar. Mits de bijsluiter strikt wordt gevolgd zijn dit soort zelfzorgmiddelen prettig voor mensen die in het weekend verkouden worden en niet tot maandag hoeven te wachten op hun spray, aldus het CBG.

Wat nu als je na een week sprayen nog steeds verkouden bent? Schmidt: ‘Gebruik een neusdouche, met een zoutoplossing van negen gram zout per liter. Dat werkt prima voor het reinigen van de neus.’ Vervolgens kun je met corticosteroïde neussprays de zwelling te lijf gaan.

‘Anti-rookcursus Ik Stop Ermee verzon hoge slagingspercentage’ (Bron: Nu.nl)

Geplaatst op
Stop toch met roken.

De RUG overweegt juridische stappen, laat een woordvoerder weten aan De Volkskrant.

De universiteit laat aan de krant weten dat de mensen in het rapport niet te traceren zijn of nergens van weten. Ook zouden de opstellers nooit verbonden zijn geweest aan de RUG.

De stichting heeft het percentage van 81 procent inmiddels van de website verwijderd, maar oprichter Hugo Hairwassers blijft erbij dat het onderzoek wel heeft plaatsgevonden door studenten.

Zorgverzekeraars

Ook blijkt de anti-rookcursus, anders dan de stichting belooft, niet vergoed door zorgverzekeraars. Het Leids Universitair Medisch Centrum doet momenteel onafhankelijk onderzoek naar de cursus, maar kan nog geen slagingspercentage noemen. Toch noemt de coördinator van het onderzoek de cursus “behoorlijk effectief”.

’Zware drinkers hebben grotere kans om dement te worden’ (Bron: De Telegraaf)

Geplaatst op
Verslaving

Hou je van een drankje? En kijk je regelmatig te diep in het glaasje? Dan heb je maar liefst drie keer drie keer zoveel kans om dement te worden.

Uit grootschalig onderzoek van een groep wetenschappers in Parijs bleek veertig procent van de dementiepatiënten onder de 65+ een brein te hebben dat tekenen vertoonde van alcoholschade.

In totaal werden het brein van 32 miljoen mensen – van wie 1 miljoen dementie had – onderzocht. De onderzoekers vonden een ’sterk verband’ tussen alcoholgebruik en de eerste symptomen van de hersenziekte.

Om in de risicogroep te vallen, moet je overigens wel écht regelmatig teveel drinken. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn zware drinkers degenen die 7,5 (mannen) en 5 (vrouwen) eenheden per dag wegwerken.

Opvallend is overigens wel dat eerder onderzoek juist uitwees dat af en toe een glaasje juist goed is voor het brein. Kleine hoeveelheden alcohol stellen de hersenen beter in staat om afval te verwijderen.

Mierzoet en poepduur. Maar hoe slecht zijn energiedrankjes nou echt? (Bron: De Volkskrant)

Geplaatst op
Energiedrank

Indrukwekkend. Helpt het?

Cafeïne heeft inderdaad een opwekkende werking. Overigens is het oppeppende bestanddeel in guaranabessen ook cafeïne.

Er is dus niks mis met cafeïne?

Met mate niet. Volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is 300 tot maximaal 400 mg cafeïne per dag prima, pakweg de hoeveelheid in vier kopjes koffie. Van meer cafeïne word je niet fitter, maar vaak juist extra moe. Sommigen krijgen last van bijwerkingen zoals hartkloppingen, slapeloosheid, stress en hoofdpijn.

Hoeveel cafeïne zit er in energiedrankjes?

Een blikje energiedrank van 250 ml bevat bijna evenveel cafeïne als een gemiddelde kop koffie. Met vier tot vijf blikjes kom je zo ook aan die hoeveelheid cafeïne. Geen probleem, dus.

Ook niet voor kinderen?

Jawel. Kinderen hebben een kleiner lichaam, waardoor ze sneller last krijgen van bijwerkingen. Maar volgens onderzoek van het Voedingscentrum in 2012 dronk het merendeel van de jongeren tussen 13 en 18 jaar maar één tot twee blikjes energiedrank per week. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut, in 2015, bleek dat alleen maar verminderd.

Waarom dan al die ophef?

Omdat er ook jongeren zijn die veel meer van zulke drankjes drinken en dus wel allerlei problemen kunnen krijgen. Bovendien zijn energiedrankjes in combinatie met alcohol funest: door de cafeïne voel je je minder dronken, maar je hebt wel net zoveel alcohol op.

Zijn energiedrankjes vooral slecht door de cafeïne?

Én door de suiker. In één blikje zitten gemiddeld negen suikerklontjes, nog meer dan in frisdrank. Suiker is al ongezond, maar als je suikerrijke dranken drinkt tijdens het dansen of sporten, droog je veel sneller uit.

En die andere toevoegingen dan?

Stoffen als taurine, L-carnitine, glucurono-lacton en B-vitamines zitten van nature in veel voedingsmiddelen of worden door ons lichaam zelf aangemaakt. Tekorten komen nauwelijks voor. Er is geen enkel bewijs dat toevoeging van zulke stoffen je zou oppeppen.

En ginseng dan?

Als ginseng al gezond zou zijn, dan haalt die 0,08 procent ginseng per blikje ook niet veel uit.

Dus: kappen met die energiedrankjes!

Definitief advies volgt nog. Geen energiedrankjes voor kinderen jonger dan 13 jaar, tot 18 jaar maximaal één blikje per dag en daarna ten hoogste vier blikjes lijkt oké: voor een mierzoet, poepduur en eigenlijk onzinnig drankje…

Doktoren nieuwe actievoerders in strijd tegen roken (Bron: Het Parool)

Geplaatst op
Stop toch met roken.

Altijd een rookwalm, altijd stank, altijd een permanent paffende haag. Ilona Statius Muller (48), huisarts in De Pijp, ergerde zich elke keer als ze de bibliotheek van Amstelveen binnen wandelde.

Geïnspireerd door het doorzettingsvermogen van anti-tabaksactivist en longarts Wanda de Kanter besloot Statius Muller een mail te sturen aan Herbert Raat, wethouder in Amstelveen. De boodschap: roken is levensbedreigend, meeroken ongezond. Roken voor de ingang van de bibliotheek, waar veel mensen lopen, onder wie kinderen, moet afgelopen zijn.