Sterke spieren helpen bij langere gezondheid (Bron: MaxVandaag.nl)

Geplaatst op
Hoe beweegt u?

Hoe vaak beweegt u

Als u langer wilt leven met minder kwalen dan is volgens verouderingsonderzoeker Andrea Maier de truc, meer spierballen kweken. En dat kan volgens haar heel gemakkelijk, want er zijn een aantal oefeningen die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen om uw spieren sterker te maken.

Hoe vaak bewegen is gezond?

Voor een gezond lichaam zijn spieren essentieel, vooral bij het ouder worden. Door genoeg te bewegen en eiwitten te eten kunt u zelf een goede spiermassa opbouwen. De Gezondheidsraad heeft in een bewegingsnorm aangegeven hoeveel u tenminste moet bewegen om gezond te blijven. De beweegnorm is 5 keer per week 30 minuten matig tot intensief bewegen. Daarnaast minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten in combinatie met balansoefeningen. “Mensen onderschatten vaak hoeveel ze bewegen” zegt Andrea Maier. “80 procent denkt dat ze voldoende bewegen maar slechts 21 procent haalt de beweegnorm.” Als u niet zeker weet of u genoeg aan lichaamsbeweging doet, dan zijn er een aantal simpele hulpmiddelen die u een duidelijker beeld kunnen geven van de bewegingsduur. Bijvoorbeeld een goedkope stappenteller of een gratis app op uw mobile telefoon. Zij houden bij hoeveel u beweegt en in veel gevallen de intensiteit ervan. Om te weten of dit intensief genoeg is kunt u een stap verder gaan en dit checken met een sporthorloge die een hartslagmeter bevat. Maar de aller makkelijkste check om te kijken of u zich genoeg inspant zijn zweetdruppels. Zodra u deze op u voorhoofd of bovenlip heeft bent u goed bezig.

Spieren kweken

Veel mensen vinden dat sporten geen tijd of geld mag kosten. Als u graag wilt sporten maar er niet te veel tijd aan wilt besteden, dan kunt u een paar simpele oefeningen toevoegen aan uw dagelijkse routine. Dit maakt uw leven iets moeilijker en zwaarder maar ook een stuk leuker en gemakkelijker. Met de volgende oefeningen ontwikkelt u meer spierkracht en balans.

Makkelijke oefeningen voor in uw dagelijks leven

  •  Ga bijvoorbeeld eens tijdens het tandenpoetsen op 1 been staan zonder u ergens aan vast te houden. Zo traint u uw balans 2 keer per dag 2 minuten, terwijl u poetst.
  •  Elke keer als u ergens wilt gaan zitten kunt u even 5 seconden boven de zitting blijven hangen. Dat is heel goed voor stevige beenspieren.
  • Of til tijdens het lezen elke keer als u een bladzijde omslaat even uw benen op.
  •  Als laatste een tip voor als u gaat spelen met de kleinkinderen. U maakt dan vaak veel verschillende bewegingen. De variatie in deze bewegingen is beter voor uw gezondheid dan alleen wandelen. Schaam u dus vooral niet en ga lekker los met de kleinkinderen. Samen huppelen, dansen of voetballen

Iedereen discrimineert lelijke mensen: “Bied hen plastische chirurgie” (Bron: WelingelichteKringen)

Geplaatst op

Voor wie het artikel wil lezen kan op de link klikken want ik wil het artikel niet eens plaatsen.
Plastisch chirurgie voorstellen voor lelijke mensen. Is dat de eerste stap? Moeten we, als we alle “lelijke” mensen hebben gehad maar beginnen met de “halfknappe” mensen?
Waarom is jezelf zijn niet meer goed genoeg. Moeten we onszelf dan allemaal maar laten verbouwen omdat een ander bepaald dat we mooi moeten zijn?

Ongeacht hoe iemands uiterlijk is, wat het geloof is of wat dan ook, als mensen meer respect zouden hebben voor elkaar dan zouden we deze rare toestanden helemaal niet krijgen!
Misschien kunnen we de mensen die anderen pesten of discrimineren beter coaching aanbieden en leren een fatsoenlijke omgang met anderen te hebben. Zonder oordeel!

De andere kant is natuurlijk dat de ene zich sneller aangesproken kan voelen dan de ander.
Vaak is het een gebrek aan zelfvertrouwen waardoor iemand zich bij zo’n uitspraak aangesproken voelt. En elke keer wanneer zoiets dergelijks tegen hun gezegd wordt brokkelt er weer een stukje zelfvertrouwen af.

Leer deze mensen hun zelfvertrouwen terug te krijgen; geef ze hun eigenwaarde terug; leer deze mensen hoe ze kunnen stralen en iedereen zal een persoon zien staan met een bepaalde uitstraling waardoor er toch een bepaalde aantrekkingskracht ontstaat. Leer ze dat ze er mogen zijn!

Mensen die opnieuw in hun kracht komen staan weer sterker in hun schoenen, beter in het leven en krijgen zelfs een betere toekomst dus….. minder depressies, minder medicijngebruik waardoor er uiteindelijk ook weer veel minder kosten zijn voor de persoon en de maatschappij.

Dus, laten we eens beginnen met iedereen in zijn waarde te laten door iedereen met respect te behandelen!

Zeven keer eten waar je een beter humeur van kunt krijgen (Bron: AD)

Geplaatst op
Voedringspatroon

Want je bent moe, je moet nog twee volle dagen werken voordat het weekend wordt, het is grijs weer buiten en ga zo maar verder. Gelukkig kun je je humeur met voeding beïnvloeden.

Dit wil niet zeggen dat je meteen gelukkig wordt, maar deze stoffen hebben in ieder geval een positieve invloed op het humeur. Vooral serotonine en dopamine dragen bij aan een betere gemoedstoestand. Ondanks dat sommige van onderstaande producten bijdragen aan de aanmaak van deze hormonen, wil dat niet zeggen dat een depressie direct verholpen wordt. Het zijn geen wondermiddelen. Bij serieuze problemen wordt dan ook aangeraden om hulp te zoeken bij mensen in je directe omgeving of bij professionals.

Amandelen

De aminozuren in amandelen helpen bij het creëren van dopamine in je hersenen. Het Voedingscentrum geeft ook aan dat aminozuren bijdragen aan de aanmaak van dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Vandaar dat een andere naam voor dopamine ‘gelukshormoon’ is.

Spinazie

De vitaminen B9 en B12 in spinazie onderdrukken depressieve gevoelens. Dit komt doordat vooral B12 een belangrijke rol speelt in het doorgeven van signalen naar de hersenen. Een portie vis erbij versterkt de werking van de B-vitamines.

Broccoli

Broccoli bevat veel chroom, een mineraal dat de hoeveelheid serotonine en melatonine doet stijgen in je hersenen. Die neurotransmitters stabiliseren je gemoed (perfect tegen moodswings!). Onderzoek van Duke University toonde aan dat chroom kan helpen bij de behandeling van depressies, maar meer onderzoek is nog nodig hiernaar.

Saffraan

Deze kleurrijke plant zorgt ervoor dat er meer serotonine vrijkomt in de hersenen, op dezelfde manier zoals antidepressivum Prozac dat doet. Een Iraanse studie onderzocht het effect van saffraancapsules bij vrouwen met humeurschommelingen als symptomen van PMS. De symptomen verminderden dankzij de capsules met 50 procent.

Chilipeper

Wanneer ons brein capsaïcine signaleert, de stof die chilipeper pikant maakt, maakt het vanzelf endorfine aan om ons lichaam te kalmeren. Bij erg pikante pepers kan de endorfine zorgen voor een euforisch gevoel. Reden te meer om een moedige hoeveelheid chili aan je lievelingsgerechten toe te voegen.

Zalm

Verschillende studies wijzen op het verband tussen depressie en een gebrek aan omega-3 vetzuren. Aangezien je lichaam deze vetzuren niet zelf aanmaakt, moet je ze uit voeding halen. Vette vis zoals zalm vormen een prima bron van onverzadigde vetzuren.

Chocolade

De beste bewaren we voor het laatst: chocolade. Akkoord, strikt genomen behoort dit lekkers tot de categorie ‘ongezond comfortfood’, maar een blokje van dit bruine goud kan wél ons humeur beïnvloeden. Chocolade bevat anandamide, een neurotransmitter die hetzelfde effect heeft als THC, het werkzame bestanddeel in marihuana. Het gelukzalige gevoel na een stukje chocolade is dus niet ingebeeld.

Positieve effecten ADHD-medicijnen op schoolprestaties overschat (Bron: MedicalFacts)

Geplaatst op
Geef ze rust

Positieve effecten ADHD-medicijnen op schoolprestaties overschat

Dat blijkt uit een nieuwe studie van klinisch neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam waarin zij 37 jaar onderzoek analyseerden. Zij adviseren daarom behandelaren om medicatie niet voor te schrijven met als doel schoolprestaties te verbeteren. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Child & Adolescent Psychiatry.

Zeventig procent van de kinderen met ADHD heeft baat bij medicatie als het gaat om het verminderen van bekende klachten als aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Methylfenidaat – de werkzame stof in medicijnen zoals zoals Ritalin of Concerta – zorgt ervoor dat de productiviteit van rekenen met 8% toeneemt en de nauwkeurigheid van het rekenen met 3%. Het leidt niet tot verbeteringen in de nauwkeurigheid van het lezen. De verbeteringen in schoolprestaties zijn klein vergeleken met verbeteringen in het gedrag.

Achterstand

Klinisch neuropsycholoog Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam: “Kinderen met ADHD hebben vaak een achterstand in lezen en rekenen. De effecten van medicatie zijn te klein om er voor te zorgen dat kinderen met ADHD op het niveau van hun leeftijdsgenoten gaan presteren. Voor behandelaren is het daarom bij het voorschrijven van medicijnen voor ADHD belangrijk om te weten dat de effecten op schoolprestaties klein zijn. Een oudertraining en/of een combinatie van ouder- en leerkrachttraining heeft een positiever effect op schoolprestaties, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Het is belangrijk dat behandelaren, zoals huisartsen, de vaak hoge verwachtingen van ouders en leerkrachten over de effecten van medicatie op schoolprestaties bijstellen.”

Eerder medicijnen voor ADHD dan therapie

Kortekaas-Rijlaarsdam: “Uit het rapport van de Gezondheidsraad van 2014 komt naar voren dat het aantal kinderen tussen de 4-18 jaar dat methylfenidaat kreeg voorgeschreven sinds 2003 is toegenomen van 1% naar ruim 4%. Bij de behandeling van milde tot matig ernstige ADHD moeten de behandelaren eerst kijken naar een psychosociale aanpak van problemen, voordat zij op medicatie overgaan. Uit onze resultaten blijkt dat de behandelaars terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van medicatie wanneer ze zien dat de nadruk ligt op de aanpak van teruglopende schoolprestaties.”

ADHD

De ontwikkelingsstoornis Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) wordt gekenmerkt door onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen zijn vooral zichtbaar bij problemen in schoolprestaties zoals lagere cijfers, doublures en verhoogde schooluitval. Storend gedrag in de klas in combinatie met teruglopende schoolprestaties is een belangrijke reden voor ouders en leerkrachten om de diagnose ADHD te laten stellen en voor behandeling bij een zorginstelling in aanmerking te komen. Methylfenidaat wordt het meest voorgeschreven bij ADHD in Nederland.